Почетна » ХРАБРОСТ ИЛИ ЛУДОСТ?! Гуча, Егзит,Гитаријада и све остало ове године у Гроцкој

ХРАБРОСТ ИЛИ ЛУДОСТ?! Гуча, Егзит,Гитаријада и све остало ове године у Гроцкој

од admin
0 коментар

Јубиларне 50. „Грочанске свечаности“ одржаће се од 26. јула до 2. августа, програм ће бити богат, а улаз бесплатан.

Организатори очекују да ће највећи спектакл бити наступ фолк певача Аце Лукаса 29. јула на стадиону Дунавца, али ће посетиоци моћи да уживају и у концертима Дејана Петровића и његовог трубачког „Биг бенда“, „Гаравог сокака“, „Ван Гога“, Мирослава Илића и Ане Бекуте.

Осим музичког програма, први пут ће бити одржан избор за мис „Грочанских свечаности“, а манифестацију ће употпунити и спортски догађаји, ролеријада, сајам пољопривреде, етно дан, дечји дан, изложбе, трибине, олдтајмери, ликовна колонија, „Жикина шареница“, избор за најбољу кајсијевачу, такмичење у кувању рибље чорбе, гађању глинених голубова…

„Грочанским свечаностима“ ће претходити мото скуп, од 21. до 23. јула, у организацији општине Гроцка и мото клуба „Архангел“.

Када се све сабере и одузме у Гроцкој ће се тих десетак дана одржавати манофестације попут Егзита, Гитаријаде, Гуче или пак косидбе на Рајцу. Храбар потез или чиста глупост?

Кренути у оволику масовност организације у ова кризна времена, чисто сумњам да ће бити храброст а ево и зашто:

Све манифестације које сам навео, а које би требало да буду саткане у ову нашу грочанску, већ пар година уназад не бележе рекордне посете већ она опада. То уопште не би требало да зачуђује из једног јединог разлога- Финансијска криза!

Тачније, народ више нема пара да обилази такве догађаје. Ретки су они који би себи могли да приуште такав луксуз. Отуда и тренд опадања посета.

Затим, све ове манифестације осим ове грочанске, имају нешто што Гроцка нема- смештајне капацитете. На подручју ГО Гроцка има само један значајнији хотел Радмиловац и још пар мотелчића али су они и сувише далеко од централних манифестација. Гроцка нема ни уређен простор бар за камповање, као што има рецимо у Гучи. Замислите ви сада да дођете на неку манифестацију која траје 10 ак дана а немате где да преноћите? Хоћете ли се враћати свакодневно кући, ма где год она била, и поново се враћати кроз гужву? Не треба заборавити ни да се попије „чашица више“ на оваквим манифестацијама.

Помпезне најаве организатора које најављују да се планира посета око 100 000 људи су смешне. Ја бих заиста волео да дође толико посетиоца, али дај Боже и пети део од тог броја да буде. Да би се достигла та цифра морало би још доста тога да се испуни, а да би се то испунило потребно је време од неколико година, па можда и читава деценија.

Не заборавимо да многа места немају ноћни превоз, те сва одржавања након 23 часа су им недоступна. Гроцка нема ни најобичнију такси службу. Замислите сада да неко хоће из Београда да дође у Гроцку и да присуствује некој од ових манифестација? Како ће тај да се врати када се зна да градски превоз не функционише у ноћним сатима, а нема ни таксија?

Најважније да се схвати да су Грочанске свечаности деценијама уназад прихваћене као „Котлић“ односно вашар. На крају да завршим са још једном анализом. Гуча, Зајечарска гитаријада, Егзит и сличне манифестације се одржавају на једном месту (у кругу). Грочанске свечаности су раштркане свуда по Гроцкој што није добро. Од кеја до Дунавца пут је дуг. Ретко ко ће се толико шеткати, те ће доћи до ситуације да ће на свим местима бити полупразни, или начином како ви гледате полупуно.

П.С Све ове горе набројане манифестације зарађују, колико ће ова грочанска коштати?

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар