Почетна » РУКЕ УВИС Потресна слика девојчице из Сирије која се „предаје“ фоторепортеру обишла свет

РУКЕ УВИС Потресна слика девојчице из Сирије која се „предаје“ фоторепортеру обишла свет

од admin
0 коментар

Протеклих дана велики број људи је на друштвеним мрежама објавио фотографију четворогодишње девојчице из Сирије, која је пред фоторепортером подигла руке у знак предаје. Прича која се крије иза ове фотографије никога неће оставити равнодушним.

У девојчициним очима превладавао је страх, а она је подигла руке у знак предаје, помешавши објектив фотоапарата са оружјем. Овај моменат забележио је фотограф Осман Сагирли, чија слика заиста говори више од хиљаду речи. Један поглед на њу одаје све ужасе рата који изједа Сирију.

Турски фоторепортер Осман Сагирли, који данас ради у Танзанији, забележио је ову фотографију прошлог децембра у избегличком кампу Атамех у Сирији. На њој се не налази дечак, како су многи у први мах помислили, већ четворогодишња девојчица по имену Худеа.

Она је за својом мајком, братом и сестром путовала скоро 150 километара, од свог дома у месту Хама, до поменутог избегличког кампа који се налази свега 10 километара од границе са Турском.

– Користио сам велики објектив, који је она помешала са оружјем и инстинктивно подигла руке. Истог секунда пошто сам је фотографисао, схватио сам да је преплашена. Деца се обично смеју или једноставно побегну од камере. Она…она је била скамењена. На њеном лицу видела се сва невиност детета и сав ужас тог бесмисленог рата – рекао је Сагирли у кратком интервјуу за ББЦ.

Фотографија је првобитно објављена у турским новинама, али је тек недавно, путем друштвених мрежа доспела у жижу јавности.

Рат као такав никада не може донети ништа добро, а у њему увек, без изузетка, страдају недужни. Па макар и од објектива.

В. Филиповић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар