Почетна Локалне вестиБеоград Да ли је ово најреалније представљање Београда: целодневно се испија кафа, морате видети пијацу…

Да ли је ово најреалније представљање Београда: целодневно се испија кафа, морате видети пијацу…

од admin
0 коментар

Магазин Роадс анд кингдомс објавио је на свом сајту текст „Ствари које треба да знаш пре него што кренеш у Београд“. У овом духовитом тексту Београд је представљен онакав какав заиста јесте – са подељеном личношћу, целодневним послом испијања кафе и град који је осетљив на своју историју, јер сви Београђани добро памте ратове.

1. Београд је увек био иза ћошка

– Београд је озбиљно стар и видео је пар ствари. Београд је највећи град у Србији и њен глави град, али „бели град“ се променио много пута од кад је основан 50.000 до 20.000 година раније. Заваљући стратешкој локацији на ушћу Саве и Дунава и његовом пресецању Западне и Оријенталне Еропе, око Београда су се борили у 115 ратова и срушен је до земље 44 пута – пише овај сајт и након тога набраја владавину Турака, као и пропадање Југославије.

– Срби су познати по свом национализму, али многи Београђани су још „југоносталгични“ и жале за мултукултурализмом и порозним границама из социјалистичке ере – пише Роадс & Кингдомс.

2. Београд има подељену личност

Преполовљен реком Сава, Београд је град са две половине: стар и нов. Нови Београд је направљен током социјалистичке ере. Дефинитивно вреди истражити ову област како би стекли утисак овог важног дела његове историје, али већина акције дешава се на старој страни града. А опет, на истој страни Саве, где је и Нови Београд, налази се и Земун. Он је раније био одвојен град од Београда – чињеница на коју ће вас Земунци стално подсећати – пише магазин и додаје да се обавезно треба попети на Гардош и јести морску храну у кафани, јер ће то бити „мали предах од метрополе“.

3. Не спомињите рат

Ово је трећи савет који је овај онлајн магазин дао будућим посетиоцима Београда.

– Будите свестни да је већина људи у Београду добро памти ратове. Прошетајте кроз Немањину улицу и брзо ћете схватити зашто је блиска историја Београда и даље присутна у главама становника – огромне деструкције које су направиле НАТО бомбе доминирају овом улицом – пише магазин.

Такође, додају да ни послератне године „нису биле љубазне према Београду“.

– Иако многи причају да економија Србије напредује због обећања прикључења Европској Унији, просечна плата је мала, незапосленост велика, поготову међу младима. Политичка тензија која траје резултирала је дубоком сумњом у власт – пише магазин.

4. Али Београд зна како да се проводи

– Упркос миленијуму мрака, људи у Београду воле да се забављају. Кафићи и барови су пуни дању и ноћу, а терасе пуне људи подсећају на Италију и Грчку. Кафа се овде веома озбиљно схвата, али када сунце зађе еспресо се мења пивом и шприцером (омиљени коктел овог града). Барови су углављени свуда где има простора – изнад, на, испод нивоа улица – пише Роадс & Кингдомс.

5. Испијање кафе је озбиљан посао

Овај магазин се позабавио и константно пуним кафићима у Београду, па је испијање кафе назвао „озбиљним послом“.

6. Пијаца је ту где јесте

– Ако желите да осетите срце Београда, онда се упутите на зелену пијацу. Највећа је Каленић, али немојте избећи Зелени Венац: луду архитектуру града, феноменалан поглед и централну локацију. Ту можете купити и ајвар, кајмак, чили, мед и домаћу ракију (опасну, али укусну) – пише магазин и упозорава да нико на пијацама у Београду не прича енглески, али да ће продавци радо записати цену за странце.

7. Морате да пробате ракију

Магазин је набројао све врсте ракија које постоје, али посебно споменуо Шљивовицу.

– Многи Срби се куну да ћете бити здравији ако уз кафу и воће свако јутро попијете и ракију – пише магазин.

8. Бурек за доручак је нови бурито

– Прави београдски бурек је права лепота – постоји разлог зашто се они продају по својој тежини. Рећи ћете себи да не можете да поједете цео, али онда ћете ипак то урадити – шаљиво објашњава аутор.

9. Српска храна – свињетина, сос, па испочетка

– Балканска кухоња није рај за вегетеријанце, осим ако можете да живите на буреку. Традиционална храна им је пуна јаких укуса и свих врста меса. Сосеви су велики, од кајмака до ајвара. А не можете да одете из Београда а да не пробате пљескавицу – хамбургеровог брата – пише магазин.

10. Удахни свеж ваздух и задржи га у себи

Магазин се нашалио и са правилима да је пушење дозвољено у свим ресторанима и баровима.

– Пробијање кроз дим у ресторану је свакако новина, али постаје проблематично када не желиш да конзумираш дим са својом храном. Али искористите јефтине перионице како вам одећа не би смрдела и сутрадан – пише магазин.

11. Овде је „партијање“ водени спорт

– Журке су током целе године на спавовима на рекама. Пре него што се одушевите, запамтите да је турбо-фолк и даље популаран у Београду – пише магазин.

Магазин даље набраја барове у Београду у којима се служа џез музика, а детаљно описује Дорћол и осећај да нема никога по његовим улицама, као и Скадрлију и Улицу Страхињића Бана.

– Дуга улица пуна локалаца, туриста и стерилних барова и ресторана, као и превише скупих салона лепоте. Ова улица је добра само за посматрање људи – пише магазин о Улици Страхињића Бана.

М.К.     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар