Како рачуни за храну постају све већи, а наши новчаници тањи, није ни чудо што тражимо нове начине да што дуже задржимо храну јестивом.
Корисница Реддита по имену Крис затражила је савет о најбољем начину да јагоде буду што дуже свеже, преноси Еxпресс.
„Добила сам више од три килограма јагода. Који је најбољи начин да их чувам, да ми дуже буду свеже? Пошто смо само мој тата и ја, нема шансе да их поједемо све одједном“, написала је.
А онда су почели да се нижу коментари са саветима:
„Само их замрзнем целе. Ставим их у једном слоју на плех да се прво замрзну, а онда када се смрзну ставим их у кесу заједно. Од ње узимам колико ми треба касније“, открила је једна од њих, преноси Цитy Магазин.
„Али само ако желите ‘кашасте’ јагоде након одмрзавања. Одличне су за смутије и прављење мармеладе, не толико за ствари код којих је важна чвршћа текстура“, упозорио је други корисник.
Јагоде у фрижидеру могу да остану свеже и до осам дана, али само ако их правилно оперете и чувате у кутији.
„Осим што их замрзнете, можете их и дехидрирати. Оперите их, а затим исеците на мале кришке и ставите у плех на папиру за печење на око 93° Ц око два сата, окрените их и наставите да их печете око 30 минута до сат времена када се охладе, чувајте их у врећици са затварачем или у тегли“, предложио је један корисник форума.
„Јагоде почињу да губе и укус и хранљиву вредност чим се одсеку врхови. Зато немојте сећи врхове. Ако нећете да их једете одмах, охладите их“, био је још један коментар.
„Да бисте што боље сачували укус, чим их донесете кући, скувајте их у џем или замрзните“, саветовао је следећи.
„Најбољи начин за чување свежих јагода је да их оперете у раствору сирћета, добро осушите и ставите у затворену посуду обложену сувим папирним убрусима, а затим их ставите у фрижидер. Требало би да остану свеже осам дана“, открила је још једна корисница.
Thomas Klee/Shutterstock