Током векова, различите регије Источне Европе развиле су своје варијације ове салате, али неколико основних састојака је заједничко свима: кромпир, јаја, шаргарепе, кисели краставци, лук, грашак и дресинг на бази мајонеза.
Руска салата, код нас је неизоставни део празничне трпезе и знамо је само као такву. Ипак, ова салата је популарна у целор Источној Европи, а сада и у свету, а позната је под различитим именима као „Енсалада Руса“ или „Оливије салата“ или „Салата Оливие“.
Ово је једноставна салата из 18. века коју је измислио Луциен Оливиер и која је широм Источне Европе широко преправљана, преноси Цитyмагазин.
Руска салата, рецепт
Састојци:
Кромпир;
Шаргарепе;
Јаја;
Грашак;
Кисели краставци;
Лук;
Шунка (опционо);
Мајонез и сенф.
Припрема:
Руске салата је веома једноставна, међутим, захтева неколико корака и додатно време, јер поврће и јаја треба скувати и охладити пре сечења.
Корак 1: Ставите јаја у лонац хладне воде. Пустите да проври и кувајте 10 минута. Извадите јаја из воде и оставите их да се потпуно охладе пре љуштења.
Корак 2: Ставите неочишћене кромпире и шаргарепе у лонац воде. Додајте кашичицу соли и пустите да проври. Кувајте док поврће не омекша, отприлике 20-25 минута. Извадите из воде и оставите да се потпуно охлади пре љуштења.
Корак 3: Ољуштите и исецкајте киселе краставце (љуштење је опционално; мислим да боље укусно у салати без тврде коже).
Корак 4: Исецкајте лук.
Корак 5: Оцедите и исперите конзервирани грашак.
Корак 6: Ољуштите и исецкајте јаја, кромпире и шаргарепе на коцке (ако користите, на коцке исецкајте и шунку).
Корак 7: Ставите све састојке у велику чинију и промешајте.
Корак 8: У малој чинији помешајте мајонез са сенфом и бибером. Додајте га у састојке салате и поново све промешајте.
Важан савет приликом прављења салате: Не солите смесу од мајонеза. Мајонез, као и сенф, већ садрже доста соли. Прелијте салату дресингом, пробајте, и тек онда додајте со ако је потребно. Запамтите, увек можете додати со, али је не можете уклонити!
Pixabay.com