Почетна » Хит у свету љубичасти хлеб

Хит у свету љубичасти хлеб

од admin
0 коментар

Бели хлеб се већ дуго сматра главним непријатељем линије и здравља, он је повезан са гојазношћу и високимг крвним притиском код људи

Професор Жоу Веибиао са Универзитета у Сингапуру нашао је начин решавања тих проблема, задржавајући текстуру и укус хлеба. Свету је представио најновији хит у исхрани – љубичасти хлеб који је много здравији од белог хлеба!

Професор Жоу је желео да пронађе начин да промени формулу хлеба, али да ипак задржи његов сјајан укус и мекоћу. резултат његовог истраживања је љубичасти хлеб, за који каже да је цео направљен од потпуно природних састојака.

Жоу Вијебао почео је са екстраковањем антоцијанина, природног плавог пигмента из црног пиринча, који се може пронаћи и у боровницама и грожђу, изостављајући његова скробна једињења. Антоцијанин је умешао у тесто и добио хлеб много бољи за људско тело од белог!

Када се хлеб испече на 200 степени, 80 одсто антиоксиданата антоцијанина остаје сачувано. Ово једињење реагује и са ензимима скорба из брашна, због чега се љубичасти хлеб вари 20 одсто лакше у односу на обичан, што је нову намирницу одмах лансирало на листу суперхране.

Још један од разлога да се љубичасти хлеб нађе на тој листи јесте и то што је у суштини највећи проблем хлеба то што се превише брзо вари, што омогућава шећеру да директно одлази у крвоток.

„Уколико желите да уживате у текстури хлеба и успорите варење, ово је вероватно најбољи начин“, објаснио је Вејбијао и додао да путем љубичастог хлеба уносите исту количину скроба и пшеничног брашна, па нутритивна вредност остаје иста.

„Кључна идеја јесте да успорите ослобађање енергије, да бисте калорије могли да трошите током дужег временског периода“, истакао је он.

Такође, за антоцијанине се верује да позитивно утичу на гојазност помажу у превенцији кардиоваскуларних и неуролошких болести, па чак и рака.

Љубичасти хлеб још увек није доступан у широј продаји, али Вејбијао увелико ради на сарадњи са престижним произвођачима хране, како би се што пре нашао у супермаркетима.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fifteen − 7 =