Почетна » Какав утицај су имале стране кухиње на српске укусе?

Какав утицај су имале стране кухиње на српске укусе?

од admin
0 коментар
grcka trpeza masline

Највећи утицај извршили су Турци и Грци, а последњу деценију обележио је нагли долазак Кинеза, те се не могу избећи и кинески ресторани у Београду, који су последњих година у наглом порасту, и то не само у престоници, већ и у већим градовима Србије.

У даљем тексту ћемо вас упознати боље са турском, грчком и кинеском кухињом, са њиховим начином припремања хране, при чему ћете уочити велике сличности са српском кухињом и видети зашто обожавамо њихове специјалитете.

 

Традиционална турска кухиња – укуси који су освојили Балкан

 

Модеран свет обожава традиционалну турску кухињу широм света, а посебно у Србији, где су некада када су живели у истој држави, Турци и Срби размењивали рецепте. Након што су отишли са ових простора, оставили су нам слане и слатке посластице које се и данас праве.

Турци су познати по занимљивој култури, традицији и прелепој раскошној земљи, која има богату трпезу, као наслеђе Отоманског царства. Њихови специјалитети су углавном пикантни, препуни медитеранских и азијских зачина, док су слаткиши неодољиви, прављени по свачијем укусу.

 

Слана јела – неодољиви специјалитети за праве гурмане

 

Кад су у питању слана јела, турски кувари се могу похвалити својим експериментисањем са храном, што је дало фантастичне резултате. Њихова јела су претежно са месом, што нарочито воле Срби, који су једни од највећих љубитеља јела са месом и производима животињског порекла у Европи.

Када помислимо на турску трпезу, углавном се сетимо бурека, кебаба и пилава. Бурек је можда и омиљени доручак уз јогурт, а може бити пуњен месом, сиром и спанаћем. Многе пекаре и ресторани се утркују у прављењу овог специјалитета. Поред ова три јела, кофте, сличне као наше ћуфте, јесу сочне куглице од млевене јунетине и јагњетине, које су идеалне у сендвичу, са салатом или јогуртом.

Турци воле сваки оброк да буде јак, па су тако и ужине између већих оброка, као што су ‘’lachmacun’’ и ‘’pide’’, одлична јела за презалогајити, али и као брз ручак који вас може заситити. Ова јела су од теста на које је, попут пице, додато млевено месо, салате и зачини, а могу се пресавити и лако јести у ходу, уколико сте у журби. Брзо ће вас заситити, а поред тога су изузетно укусна.

 

Слатке посластице које праве и наше домаћице

 

Наше баке су нам пренеле љубав према домаћим колачима, а многи од њих су турског порекла. Уз кафу сте сигурно некад појели ратлук, док се на многим трпезама широм Србије могу видети баклаве, тулумбе и алве.

У Турској би требало да пробате пудингли пасту, кајмакли, ревани и салеп, којима се Турци посебно поносе, а туристи понесу укусно сећање на ове колаче. Уз колаче обожавају пити чувену турску кафу, коју ми зовемо и домаћом, као и чај, сматрајући да доручак треба започети јаким посластицама и напицима.  

 

Грчка кухиња нам доноси мирисе Медитерана

grcka trpeza masline

Грци су народ који је још у античко доба великог значаја придавао храни и смишљао изврсне рецепте. Они су пре нове ере први употребили реч ‘’гастрономија’’, који у преводу значи ‘’’правила стомака’’, а до данас обухвата све оно што се односи на куварску вештину.

У деветнаестом веку, балкански народи, између осталог и Грци и Срби, остварили су јаке пријатељске везе, а уједно и размењивали своје оригиналне рецепте. Национална кухиња Грчке је посебна благодат ове земље, којом се, поред других богатстава, Грци могу похвалити. Њихове маслине, сир, гирос, мусака и пите од теста су неки од најукуснијих производа Балкана, које Срби радо једу.

Познати грчки оброци који су испунили српске меније

Скоро сваки ресторан у Србији у свом менију има грчку салату, која је пуна поврћа, маслина, сира, а често са додатком чувеног ‘’tzatziki’’ соса. Као додак уз салате и јела са месом, често ћемо на трпезу ставити и фета сир, познат као традиционални грчки производ.

Када дође лето, улице Београда миришу на грчки гирос, познат широм света као брза храна са роштиља. Мусака је јело које је традиционално турско, али због преплитања утицаја, може се рећи и да је грчко и српско. За разлику од наше и турске кухиње, грчка је доста лаганија и мање масна, али и даље примамљива свим народима Балкана.

Најпознатија грчка јела – незаобилазни деликатес током летовања

Поред јела која се праве и намирница које се производе код нас, током летовања треба пробати оно што спремају ресторани у Грчкој. Меснати специјалитет као што је сувлаки, који подсећа на наш ражњић, и укусна фасолада, јело између пребранца и куваног пасуља, јесте хранљив ручак који ће вас држати сите сатима. Уз то обавезно морате пробати и плодове мора, направљене на грчки начин, као и пуњене листове винове лозе, као што је наша сарма.

Уколико сте за десерт, не пропусте да пробате кадаиф, кокакие, меломакароне и халвас, као укусну слатку завршницу једног богатог оброка. Такође, изврстан доручак који морате пробати у Грчкој јесте свакако њихов јогурт, познат густ, укусан и хранљив производ.

Кинески јеловник – фантастичан спој неспојивог

kineska tradicionalna kuhinja rucak

Иако кинеска кухиња спаја слатко и слано, што се можда људима са ових простора може чинити неспојивим, ипак је успела да придобије море обожавалаца. Тајна је у начину припреме, у зачинима и њиховом специфичном поврћу.

Кинези, дошавши на ове просторе, потрудили су се да своја јела прилагоде нашем поднебљу, али да ипак задрже специфични шмек кинеске традиционалне кухиње. Кад је у питању брза храна, они су избалансирали здраво, зачињено и масно, при чему је постигнута рапсодија укуса. Њихова брза храна подразумева полупржено поврће, рижу као додатак и кратку термичку обраду меса.

Здрав кинески ручак са чувеним соја-сосом

Уз сваки оброк обавезно иде соја-сос, неизоставан састојак током припреме хране, али и при послужењу. Он има слаткасто слан укус, а идеалан је уз скоро сва кинеска јела. Да би се уклопио, неопходно је да храну припремате на кинески начин. Уз поврће, месо, кикирики, који је одличан додатак јелима, обавезно иду нудле или рижа.

Богатство разноврсних зачина јесте тајна њиховог успеха и придобијања задовољних муштерија. Мешањем љутог, слатког, сланог, горког и киселог, добија се необичан и препознатљив укус кинеских специјалитета. Императив њихвог ручка јесте мешавина бамбуса, купуса, броколија, шитаки печурака, пилетине, телетине, шаргарепе и тиквице.

Познати кинески слаткиш – пробајте нешто другачије

Традиционални десерти, који нам стижу из Кине, нису толико познати као турске баклаве, али са порастом броја ресторана и они могу постати неодољиви слаткиши.

Познати кинески колач, који се једе током њиховог празника Пуног месеца, такозвани, ‘’месечев колач’’, јесте једна од омиљених посластица са дугом традицијом. Месечев колач је округлог облика, што симболише окупљање у кругу блиских пријатеља и породице. Некада се овај колач правио искључиво код куће, а потом се производња омасовила, а колач добио разне врсте надева и укуса.

Надамо се да вам се допало наше кратко путовање кроз различите трпезе, које су знатно утицале да српски кувари и куварице унесу у своје рецепете нешто ново. Можете пронаћи и ви разне рецепте и експериментисати под утицајем турске, грчке и кинеске кухиње. Биће вам забавно, а можда откријете и свој ново омиљено јело.

Можда ти се свиди

Оставите коментар