Почетна » ПРЕМА НАЈНОВИЈИМ ИСТРАЖИВАЊИМА, ГЛАВНИ ИЗВОР СТРЕСА УДАТИХ ЖЕНА СУ МУЖЕВИ

ПРЕМА НАЈНОВИЈИМ ИСТРАЖИВАЊИМА, ГЛАВНИ ИЗВОР СТРЕСА УДАТИХ ЖЕНА СУ МУЖЕВИ

од Други Пишу
0 коментар

Удате жене су више под стресом, него самохране мајке. На њима лежи огроман терет: посао и брига о породици. Оне чешће пате од главобоље, умора и негативних емоција. Показало се да су мужеви, а не брига о деци, главни узрок ових проблема.

Чак 46 % испитаница признало је да их деца мање нервирају од мужева. Међутим, непријатне емоције које доживљавају уопште немају везе с неверством или породичним насиљем. Фемина је одлучила да открије на који начин мужеви доприносе погоршању психичког стања својих супруга и шта се може учинити да се избегне стрес у брачним односима.

Муж се понаша као дете

Многи мушкарци се понашају као деца, чак и кад пређу четрдесету. То се огледа у неозбиљном односу према детету и питањима везаним за њега. „Седмогодишњак је седмогодишњак. Међутим, 35-годишњи мушкарац који се понаша као седмогодишњи дечак је заиста несносан, јер он мора да буде одговорнији од детета “ – рекла је једна од испитаних жена.

Очеви се најчешће забављају с децом. Због тога се време који проводе с њима доживљава као одмор и забава. Мајке воде бригу о васпитању, здрављу, образовању и развоју детета. Оне су више укључене у његов свакодневни живот, чешће саветују и забрањују. Последица тога је да деца почну да их сматрају строгим и досадним. То изазива не само сукобе између мајке и детета, него и свађе међу родитељима.

Решење

Будите јединствени. Ако један родитељ детету нешто забрани, други мора да подржи ту одлуку. Неопходно је да делујете заједно и унапред се договорите о томе шта се сме, а шта не сме. Исто тако је важно да подједнако делите свакодневну бригу о детету. Деца не могу да се сама упишу у спортску секцију, да оду код лекара или да набаве себи витамине.

Све то могу да ураде оба родитеља заједно: мужеви треба да растерете своје супруге и да више учествују у свакодневном животу својих синова и кћери. А за мајке је боље да повремено одустану од контроле: понекад је корисније играти се с дететом, него га стално штитити од свих могућих невоља.

Жене су оптерећене огромним бројем кућних послова

Свака пета мајка наводи да је одсуство супругове помоћи у домаћинству за њу извор сталног стреса. Жене троше више времена да обезбеде свакодневне потребе породице, а мужевима остаје више времена за одмор. По правилу, на женама није само кување и чишћење, већ и плаћање рачуна, куповина намирница и планирање породичног буџета.

Сви ти свакодневни послови се морају обавити, али ако одузимају превише времена, постају велико оптерећење. Доказано је да кућни послови изазивају више стреса од рада у канцеларији, где се осећате више цењеним и за то добијате плату.

Решење

Најједноставнији и најочигледнији савет је да мужеви треба да помогну својим женама у вођењу домаћинства. Равноправна расподела дужности у кући један је од главних фактора успешног брака.

У браку увек морате поштовати рад и труд оног другог, јер су кућни послови такође вредни и важни, иако ако не доносе приход. Ако их поделите, све можете обавити лакше и брже, а преостало време искорстити да га пријатно проведете заједно.

Жене осјећају кривицу и пате од недостатка слободног времена

Већина испитаних жена се жали на недостатак времена. Посебно оне које су запослене: вече не користе за одмор, већ за обављање кућних послова. Због тога су обично уморе и дешавају им се грешке.

Пошто већи део одговорности за дом и породицу лежи на жени, она се осећа кривом кад нешто није како треба. Кривица онда изазива стрес и омета је у обављању свакодневних послова. Једна испитаница је то овако прокоментарисала: „Осећам да се о деци углавном бринем ја, без учешћа мужа. И зато ми се чини да је само моја кривица кад нешто крене наопако.”

Решење

Да жене не би осећале недостатак времена и како их не би прогањао осећај кривице, мужеви треба да са њима поделе не само кућне послове и бригу о деци, него и одговорност за целу породицу. Када супружници отворено разговарају о проблемима, заједно доносе одлуке и деле одговорост за њих – стичу осећај припадности и то им помаже у решавању многих сложених задатака.

А жене треба да развијају вештину управљања временом, јер чак и уз сталну помоћ мужа, у озбиљном животу их чека много важних послова. Оба супружника треба да имају на уму да хронични стрес у породици често доводи до развода, а такође нарушава здравље. Због тога треба да се бринете једно о другом и да чувате себе и брачног друга од негативних емоција.

Оазазнања

Можда ти се свиди

Оставите коментар