Почетна » Коалиција за слободу медија: Министар наставио хајку на Тамару Скроззу, недостојан функције

Коалиција за слободу медија: Министар наставио хајку на Тамару Скроззу, недостојан функције

од Жиг Инфо
0 коментар

Најновије саопштење министра за информисање и телекомуникације Дејана Ристића је срамно и показује ниво дубоког неразумевања очувања концепта слободе говора и залагање за безбедност новинара, и отвара пут ка даљој хајци и угрожавању безбедности новинарке Тамаре Скроззе.

У данашњем саопштењу министар се дрзнуо да заменом теза очита буквицу, новинарским удружењима и Тамари Скроззи, и да уради исто што су урадили таблоиди и таблоидне телевизије са националном дозволом – да учита речи које нису изговорене и тумачи их на свој начин. Министар се у саопштењу, при том, није осврнуо на очиглене лажи које су пласиране у Новостима, Информеру, Пинку и другим таблоидним медијима, због чега су га новинарска и медијска удружења јуче и позвала да реагује и спроведе законе који су у надлежности министарства којим руководи. Доказ да колегиница Скрозза није изговорила оно што јој је импутирано говори податак да нико од гледалаца, али ни надлежних органа није реаговао онда када је емисија „Да сам ја неко“ емитована (4. јуна 2024. године), односно пре два месеца. Све ово говори у прилогу томе да је заправо ово што се дешава организована кампања блаћења која се сада прелива и на друге медијске професионалце. То потврђује најновији текст у Информеру о професору Вељановском који је пружио подршку угроженој колегиници, а у уста му се стављају неизговорене речи позивања на убиство председника Вучића.

Министар у саопштењу по други пут интерпретира изјаве изречене у медијима и закључује да се ради о „говору мржње“ и „позивању на насиље“. Подсетимо да је министар пре мање од месец дана покренуо поступак против зрењанинског КТВ – а, опет због таблоидне интерпретације изјаве у оквиру емисије емитоване на овој телевизији. Супротно ономе што је на састанцима са новинарским и медијским удружењима обећао, а то је залагање за професионално новинарство и очување информисања у јавном интересу, министар отворено стаје у одбрану таблоидног новинарства чији је уређивачки концепт заснован на непоштовању правила професије, а гуши сваку пристојну критичку мисао.

За мање од сто дана од како је на функцији министар је показао да су његови ставови дубоко противни циљу зацртаном у Медијској стратегији Унапређен систем јавног информисања кроз хармонизован позитивни правни оквир који гарантује слободу изражавања, слободу медија, безбедност новинара, медијски плурализам, развијено медијско тржиште, оснажену новинарску професију, едуковано грађанство и институције способне за примену регулативе. У протеклом периоду све што је урађено од стране надлежних органа који је требало да осигурају допринос овом циљу урађено је супротно том циљу (РЕМ донео правилнике који нису у складу са ЗЕМ, злоупотребе у домену пројектног суфинансирања настављене и подигнуте на нови ниво са све учешћем надлежног минисарства у томе, хајке на новинаре, физички напади и озбиљне претње смрћу настављене без озбиљнијих резултата у истрагама истих).

Из тог разлога сматрамо да би оставка министра била морални чин јер је показао да није дорастао задатку који му је поверен.

Новинарска удружења потписници овог саопштења која су позвана на већ раније договорен састанак са министром у петак 02.08.2024. године, искористиће и уживо прилику изнесу критику о најновијим срамним потезима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар