Почетна » Све о новом еколошком протесту који се одржава данас: Окупљање почиње у 19х испред РТС-а, ово је списак захтева

Све о новом еколошком протесту који се одржава данас: Окупљање почиње у 19х испред РТС-а, ово је списак захтева

од Други Пишу
0 коментар

Протест удружења „Еко стража“ под називом “Сигурност је у бројевима” заказан је за данас у 19 часова испред зграде РТС са циљем да се пружи подршка активистима, који су били приведени или малтретирани због свог учешћа на еколошким протестима. Један од кључних организатора због тих притисака повукао се у последње време из јавности, али поручује да њега и његове саборце то неће спречити да данас одрже скуп. Од јавног сервиса захтевају да објави шта се дешавало активистима после скупа 10. августа.

Након протеста против рударења литијума и компаније “Рио Тинто” 10. августа, активистима “Еко страже” полиција је упадала у станове и одузимала телефоне и лаптопове, а њих петоро је и ухапшено. Председник Удружења „Еко стража“ Бојан Симишић тада је позвао на протест испред Радио-телевизије Србије, јер та медијска кућа, која је јавни сервис свих грађана, “не извештава о прогону и свакодневним неоснованим хапшењима еколошких активиста”.

Убрзо након најаве протеста и он се сам повукао из јавности, из страха од полицијског малтретирања и хапшења, а његов страх се показао оправданим јер је и његовој супрузи стигао позив за саслушање у београдској Палати правде.

Како је Симишић навео у обраћању јавности на друштвеним мрежама, за позив су сазнали тек у петак када су се вратили са пута у Србију и објаснио је да његова жена нема везе са „Еко стражом“ и да „желе да је приведу само због тога јер хоће да њега застраше тако што му нападају породицу“.

 

Навео је да ће његова супруга отићи у понедељак са адвокатом да види зашто је зову на саслушање , а да се до дањашњег протеста превентивно искључују са друштвених мрежа. Он је још једном позвао грађане да дођу на протест и тако подрже све активисте који су због свог противљења рударењу литијума имали проблема.

Према ранијим најавама организатора, окупљенима би на скупу требало да се обрате они који су ухапшени због свог активизма, „како би се чуле њихове приче, њихови проблеми и пакао кроз које пролазе“.

Захтеви протеста
Захтеви протеста за РТС су укључење уживо у програм да троје активиста исприча њихову верзију дешавања претходне четири године, а поготово у последње две недеље. Ако нема одговора најављују притисак на главна и одговорна лица РТС.

Од тужилаштва и судства се тражи враћање телефона и лаптопова активистима, решавање дужности одговорних за издавање решења и извињење активистима. Уколико нема одговора, биће направљен, кажу, регистар и иде се у Савет Европе.

Организатори су позвали да никакве заставе и транспаренти који деле грађане нису дозвољени, а да једине дозвољене заставе су заставе Србије. Из Еко страже су препоручили еколошке транспаренте и навели да политичари могу да присуствују у својству грађана, те да промоција и истицање страначких транспарената неће бити дозвољени.

Учествује и удружење „Не дамо Јадар“
На протесту ће учествовати и активисти удружења „Не дамо Јадар“.

Скуп се одржава у име свих приведених активиста, без обзира на то из које организације долазе, па је тако активиста удружења „Не дамо Јадар“ Златко Кокановић раније потврдио за Нова.рс да ће и они учествовати на овом протесту.

“Власт врши притисак и пресију према свакоме ко јавно изнесе неки став поводом рударења на територији Србије. То је један вид застрашивања и народа и активиста, тако да ми морамо прибегавати грађанској непослушности, односно протестима и бокадама. Власт нам је буквално дала јасну поруку да слуша једино улицу”, рекао је Кокановић.

Последњи протест против ископавања литијума био је 10. августа у Београду, а еколошка удружења су тај протест организовала на дан истека рока од 40 дана, који су поставили Влади Србије за усвајање Закона о трајној забрани геолошких истраживања и експлоатације литијума и бора у Србији.

Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Јелена Булајић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар