Почетна » Како ће функционисати СМС систем за упозоравање на елементарне непогоде?

Како ће функционисати СМС систем за упозоравање на елементарне непогоде?

од Други Пишу
0 коментар

Од 15. септембра биће успостављен систем за пренос хитних информација грађанима у случају најаве или појаве опасности од елементарне непогоде или техничко – технолошке несреће.

Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода, објаснио је на мрежи ЛинкедИн како ће тај систем функционисати.

„Платформу за упозоравање ће заједнички користити више институција (МУП СВС, РХМЗ, РСЗС, СРБАТОМ, ЈП СРБИЈА ВОДЕ, ЈП ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ), али оно што је за грађане важно да знају је да ће поруке упозорења добијати само у екстремним ситуацијама које значајно угрожавају имовину, безбедност и животе људи и животиња“, навео је Совиљ на Линкдину.

Како додаје, све институције које су иницијатори у новом систему за упозоравање јавности, укључујући и РХМЗ Србије, дефинисале су критеријуме, на основу којих ће се покретати систем.

Осим тектуалних порука грађанима, систем ће генерисати и поруке упозорења за медије и аутопутеве, који се налазе у угроженом подручју.

Нови систем за упозоравање јавности РХМЗ Србије ће покретати у ситуацијама када се прогнозирају следеће опасне хидрометеоролошке појаве:

– дуготрајан и јак топлотни талас са максималним температурама изнад 38 °С у трајању од најмање 5 дана;
– обилне падавине које значајно повећавају ризике од бујица, (урбаних) поплава, одрона и клизишта (најмање 40 мм кише за 1 х, 60 мм за 12 х и/или 80 мм за 24 х);

– оркански удари ветра преко 28 м/с (100 км/х), а на југу Баната преко 32 м/с (115 км/х);

– непогоде са крупним градом пречника већег од 5 цм;

– јак снег – у нижим и брдским пределима уз стварање снежног покривача за више од 20 цм за 6 х, односно 30 м за 12 х (на планинама за више од 30 цм за 6 х, односно 50 м за 12 х);

– јака мећава и вејавица са ударима ветра преко 17 м/с (60 км/х); – интензивно топљење снега за више од 20 цм за 24 х у комбинацији с кишом, јаким ветром и високим водостајима;

– ледена киша током најмање 1 х у континуитету и – јак хладни талас са минималним температурама нижим од -15 °С и максималним нижим од -5 °С током најмање 5 дана (у нижим пределима).

Foto: Pixabay/Linda Russ

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар