Почетна » Делић: Јавно здравље мора бити приоритет државе

Делић: Јавно здравље мора бити приоритет државе

од Други Пишу
0 коментар

Народни посланик и председник РО Србија центра за здравство проф. др Драган Делић изјавио је да јавно здравље мора бити приоритет државе, као и образовање и природни прираштај.

„Здравствени систем нам је један социјални вентил. Преко 42 одсто потрошње у здравству ми одвајамо из свог џепа. Треба нам нова здравстена политика. Један од предлога је укључивање приватних здравствених установа и војног здравства у јединствени здравствени систем Србије. То би омогућило осигураницима да слободно бирају лекаре и здравствене установе”, рекао је Делић у јутарњем програму Нове С.

Он је навео листе чекања као суштински проблем здравственог система из више разлога.

„Повећан је прилив болесника у здравствени систем Србије. Наше друштво је све старије. Године 2011. старијих од 65 је било 17,4 одсто , а 10 година касније за 5 одсто више. Са старошћу долази и велики број хроничних прогресивних болести“, објаснио је Делић.

Према његовим речима кадровска политика је измештена из здравственог система, те о томе одлучује власт.

„Имамо закон из 2013. о забрани запошљавања, између осталих и здравствених радника за попуну слободних радних места. Да би се примио лекар или медицинска сестра то мора да одобри нека комисија у саставу Владе“.

Делић је као једно од великих проблема у здравству навео и недостатак кадрова односно лекара специјалиста рекавши да је Србија 2021. године имала 1.800 специјалиста мање него 2011.

„Уместо да повећамо број специјалиста, који носе здравствени систем, њих има све мање. Велики број је отишао у иностранство, неки у приватну праксу или фармацеутске куће, неки су у пензији… Када власт говори о томе колико је примљено лекара, заборавља да каже колико смо лекара изгубили, на овај или онај начин“, закључио је Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар