Почетна » Министарство просвете избројало школе у којима је био обустављен рад

Министарство просвете избројало школе у којима је био обустављен рад

од Други Пишу
0 коментар

Према подацима добијених од свих школских управа, од укупно 1.294 основне школе, наставу је обуставило до 30 одсто наставника у 133 школе, у 97 школа наставу није држало од 30 до 70 одсто наставника, а у 444 основне школе наставу је обуставило више од 70 одсто наставника, саопштило је Министарство просвете.

Како су навели, часови су скраћени у 339 основних школа.

„Од укупно 478 средњих школа, у 69 средњих школа наставу је обуставило до 30 одсто наставника, у 40 школа наставу није држало од 30 до 70 одсто наставника, док је у 173 средње школе наставу обуставило више од 70 одсто наставника“, истакли су.

Из министарства додају да су часови скраћени у 125 средњих школа.

Подсетимо, у великом броју школа у Србији данас нема наставе или је скраћена, а организовани су и масовни протести на трговима и испред школских управа након што репрезентативни синдикати просветних радника нису прихватили предлог Владе о повећању плата од јануара за 12 одсто. Из синдиката истичу да плате нису једини разлог незадовољства, већ да је реч о проблемима у целокупном образовању, а поготово оним који се тичу њихове безбедности.

Просветни радници поручили су да ће, ако њихови захтеви не буду испуњени 2. октобра поново ступити у штрајк. „Ово је наш крик, доста је било“, поручила је Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника Србије за Н1 по завршетку протеста у Београду.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић најавила је да ће просветни радници из целе Србије окупити на протесту у Београду за две недеље уколико Влада у том року не одговори на њихове захтеве.

FoNet/Marko Dragoslavic

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар