Почетна » Протест здравствених радника: Директорка клинике Лаза Лазаревић забранила запосленима да напусте зграду

Протест здравствених радника: Директорка клинике Лаза Лазаревић забранила запосленима да напусте зграду

од Други Пишу
0 коментар

Део запослених у Клиници за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” организовао је данас протест испред те установе тражећи хитно разрешење директорке др Ивана Сташевић Карличић, коју су оптужили за реваншизам и мобинг. На протесту се окупило око 30-ак запослених ван радног времена. Током протеста се могло чути да је директорка Карличић здравственим радницима чија је смена била у току забранила да напусте зграду и придруже се колегама.

Последња забрана директорке дочекана је речима окупљених – “Шта је ово, неки логор?”.

Здравствени радници који су говорили на протесту и са којима је Данас разговарао истакли су да директорка запослене држи у константном страху неоснованим премештањима, покретањем дисциплинских поступака и претњом отказима.

Главни захтев – смена директорке

Они су истакли да се о свим захтевима може преговарати осим о захтеву да директорка Карличић буде разрешена.

-Окупили смо се јер нас је натерала заједничка мука и патња која траје дуже од три године. Страх је изродио осећање беса а то осећање треба да преточимо у нешто паметно и пошаљемо јасну поруку директорки и надлежним институцијама да очекујемо њихову помоћ и разумевање. Они морају да схвате да већина запослених пати због оваквог поступања директорке – казао је Драган Синђелић, испред Уједињеног синдиката здравства Србије – Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

Његов колега Далибор Гутовић, који је говорио испред Заједнице синдиката Србије, казао је да запослени немају проблем са системом и државом.

-Систем је нас испоштовао. Ми једино желимо да не будемо малтретирани. Преко 40 одсто нас добило је неку пријаву, а циљ је да се људи застраше да не смеју ништа да кажу. Тражимо од надлежних да нам помогну да решимо овај проблем. Решење је у њиховим рукама, не у нашем, ми најрадије не бисмо штрајковали – казао је Гутовић.

Клинику напустило 25 лекара

Протесту се придружио и Синдикат лекара и фармацеута Србије. Докторка Александра Ђерић, чланица овог синдиката, казала је за Данас да лекари у овој установи не могу више да раде свој посао, због чега је много њених колега дало отказ.

-Наш рад је онеспособљен због тренутне пословне климе где смо ограничени у најосновнијем раду у смислу одређивања терапије, начина лечења, контроле. Не оставља се слобода лекару да одлучи шта је најбоље за пацијента кога води и кога најбоље познаје. При томе смо стало премештани, пацијенти не знају ко их од лекара води, ко ће их контролисати када изађу из Лазе, не могу да дођу до свог лекара са којим раде по 15 година. Када се искаже други став, наиђе се на непримерен тон који је пун вређања и кажњавања. Имамо велики број радних налога по казни, решења пред отказ без одговарајућег дисциплинског поступка. Лазу је напустило 25 искусних лекара специјалиста. Прва пацијенткиња у Лазу је примљена 1861. године јер је била опасна за себе и друге. После 200 година успешног рада Клинике, ми нисмо више у могућности да пружимо адекватну помоћ људима који су опасни за себе и друге – казала је др Ђерић.

О проблемима са којима се суочавају запослени на Клиници за Данас је говорио и један од чланова штрајкачког одбора Зоран Котур, који је објаснио да ће након овог протеста уследити и генерални штрајк, који је најављен за 29. септембар.

-На Клиници мора да влада једноумље. Што директорка мисли, то морају да мисле и други или ће у супротном бити кажњени на неки начин. Пошто нема законског основа за кажњавање, директорка премешта запослене на друга радна места, а последице тога трпе и пацијенти. Пацијенти се везују за своје лекаре, али због учесталих премештања не могу да рачунају на истог доктора који би радио са њима. Истовремено, и запосленима је посебно тешко. Довољан је само један пример – мој колега који живи у Сакулама, радио је у Падинској скели. Пошто је аутобуска веза лоша, он путује аутом и свакодневно је прелазио у оба правца око 60 километара. Сада је премештен да ради у београдски део и прелази 120 километара – прича саговорник Данаса.

Он истиче да „у болници влада страх“.

– Једни се боје да не изгубе радно место, други да не буду пребачени на друго радно место. Покренуто је много дисциплинских поступака. Углавном добијају се опомене због безазлених ствари како би се запослени држали у страху и под контролом. То је притисак, млађи су уплашени ни старијима није свеједно – закључује Котур, који основне разлоге протеста сумира у „нарушавање радне атмосфере, премештање запослених на друга одељења, застрашивање усменим путем, неосновано вођење дисциплинских поступака, изрицање упозорења пред отказ“.

Директорка негира оптужбе

На другој страни директорка клинике др Ивана Сташевић Карличић одбацује ове оптужбе.

Она је у разговору за Н1 казала да су услови рада на клиници сваки дан све бољи. Како је истакла премештања на друга радна места јесте било али због ковида.

-Премештања је било током ковида, за добробит здравља грађана. Није било лако радити нековид и ковид позитивна лица са менталним сметњама. Иако је одлуком Владе било могуће дати усмени радни налог, никада та процедура овде није изостала“, рекла је директорка клинике „Лазе Лазаревић“ и додала да не стоји ни примедба о мењању терапеута пацијентима.

У саопштењу ове установе наведено је и да „Клиника у сваком аспекту послује у складу са законом и усвојеним процедурама стандарда квалитета“.

-Пословање Клинике је транспарентно и подложно проверама, које се иначе редовно и континуирано спроводе од стране надлежних институција, у складу са законом, у најбољем интересу пацијената и запослених, што је једина права мера провере квалитета рада. Такође, неистинита је информација о штајкачким активностима три синдиката у Клиници, јер два од три синдиката немају законско право синдикалног деловања, а трећи је нерепрезентативан – наведено је у саопштењу.

М. Раденковић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар