Почетна » Свилајнац хоће да финансира обнову касарне, рачуна на економску и демографску добит

Свилајнац хоће да финансира обнову касарне, рачуна на економску и демографску добит

од Други Пишу
0 коментар

Општина Свилајнац покренула је иницијативу код Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије да касарна „Лазар Стојановић“ која се налази у тој општини, а која скоро две деценије није активна, буде реконструисана и да поново почне да ради.

„Ми као општина Свилајнац смо спремни да заједнички са Владом Републике Србије и Војском Србије учествујемо у реконструкцији овог објекта. Не само да имамо вољу него смо спремни и финансијски да учествујемо у томе. Оно што је додатна вредност и што нам даје више шанси него другим општинама, јер верујем да су и друге општине које су имале касарне заинтересоване за враћање војске, јесте да смо ми спремни да градимо станове, бесплатно и да их дамо војним лицима која би овде дошла да живе и да раде“, изјавио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Према његовим речима, у касарни је некада служило и до 600 војника, а само присуство војске на територији ове општине имало би велики економски, али и демографски утицај на живот локалне самоуправе.

„Ови објекти су у добром стању, могу да се реконструишу. Са друге стране, Свилајнац се налази у централној Србији, доступан је и ауто-путу и великим градовима. Оно што је битно за општину Свилајнац јесте да смо ми годинама имали касарну и знамо шта то значи за локалну средину, поготово за малу средину као што је Свилајнац. То је економија, то су пуне школе и вртићи, пуно младих људи који овде раде и то су војници који овде служе војни рок, излазе у град, долазе њихове породице. Ми у Свилајнцу добро знамо како је изгледала и економија и демографија када је радила касарна“, рекао је Милановић.

Касарна „Лазар Стојановић“ носи име по народном хероју Лазару Стојановићу рођеном у селу Кушиљево поред Свилајнца, који је погинуо 1942. године у родном граду.

Влада Србије је донела одлуку о враћању обавезног војног рока, који ће трајати 75 дана, а премијер Милош Вучевић је казао да би први војници у касарне могли да стигну већ у септембру 2025. године.

Tanjug/ Branko Lukuć

Тањуг/Н1

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар