Почетна » ЕУ усвојила Закон о вештачкој интелегеницији, први такав у свету

ЕУ усвојила Закон о вештачкој интелегеницији, први такав у свету

од Други Пишу
0 коментар

Савет Европске уније потврдио је Акт о вештачкој интелигенцији, први такав закон у свету који може поставити глобални стандард за регулацију вештачке интелигенције (АИ).

Циљ новог закона је подстицање развоја и прихватања безбедих и поузданих система вештачке интелигенције на јединственом тржишту ЕУ.

Истовремено, циљ му је да обезбеди поштовање основних права грађана ЕУ и подстакне улагања и иновације на подручју вештачке интелигенције у Европи.

Закон о вештачкој интелигенцији примењује се само на подручја која покрива законодавство ЕУ и предвиђа изузећа попут система који се користе искључиво у војне и одбрамбене сврхе, као и у истраживачке сврхе.

Закон следи приступ “основан на ризику”, што значи да су правила строжа што је већи ризик од наношења штете друштву.

Овај закон, први такве врсте у свету, прекретница је за ЕУ, а односи се на глобалне технолошке изазове који ставарају прилике за наша друштва и привреду”, рекао је белгијски државни секретар за дигитализацију Метју Мишел.

Нови закон требало би у следећих неколико дана да буде објављен у Службеном листу ЕУ-а, а ступа на снагу 20 дана након објаве. Уредба ће се почети да се примењује две године након ступања на снагу, уз неке изузетке за одређене одредбе закона.

Нови закон разликује четири врсте вештачке интелегенције складно ризику које са собом носе. Системи вештачке интелигенције с врло ограниченим ризиком, попут видеоигрица или филтера за спам мораће задовољавати само благе прописе транспарентности, док ће високоризични системи АИ морати да испуњавају низ захтева и обавеза како би били одобрени на тржишту ЕУ-а.

Закон забрањује системе вештачке интелигенције које појединце друштвено вреднују и разврставају у одређене категорије – по роду, родном идентитету, раси, етничком пореклу, миграционом статусу, држављанству, политичком уверењу, сексуалној оријентацији, вероисповести и слично.

Под вештачком интелигенцијом неприхватљивог ризика сматрају се похрањивање фотографија приказа лица са интернета или снимака ЦЦТВ-а, снимака препознавање емоција на радном месту и у школама, друштвено бодовање, предиктивно полицијско деловање искључиво на профилисању особе. Грађани ће моћи подносити притужбе на системе АИ-ја који угрожавају њихова права.

Како би се осигурало исправно провођење новог закона предвиђа се успостава неколико тела попут канцеларија за вештчку интелигенцију унутар Комисије, научног панела независних стручњака за подршку спровођењу активности и других.

Pixabay

Хина/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар