Почетна » Депонија у Винчи добија нови изглед, у Београду ће се појавити канте за смеће у две боје

Депонија у Винчи добија нови изглед, у Београду ће се појавити канте за смеће у две боје

од Други Пишу
0 коментар

Депонија у Винчи добија нови изглед, а на неки начин и нову намену. Деценијама је служила само као место за одлагање отпада, али сада ће се од наших отпадака производити и електрична енергија.

Ново постројење које је намењено спаљивању отпада почеће са радом у јуну месецу што долази у кључном тренутнку јер у Винчу сваког дана стиже 600 камиона комуналног отпада од којег се у Београду рециклира само два одсто.

Депонија у Винчи и тоне отпада које се на њој налазе постаће зелена површина.

У новом постројењу ће се спаљивати 340.000 тона отпада годишње на температури од 800 степени.

„Снабдеваћемо десет одсто београдских домаћинстава топлотном енергијом и пет одсто домаћинстава електричном енергијом“, каже директор предузећа „Бео чиста енергија“ Мицуаки Харада.

Харада напомиње да је примењен најсавременији систем за пречишћавање димних гасова, који је усклађен са најстрожим европским прописима. Београд треба да унапреди систем рециклаже, јер не очекујемо овде отпад који може да се рециклира, додаје Харада.

„Тренутно постављамо судове за примарну селекцију у индивидуалним домаћинствима. Делимо две канте, једна већ постоји, зелена, док је друга плава“, напомиње Александар Ћирић из Сектора за управљање отпадом у Секретаријату заштите животне средине града Београда.

Спаљиваће се 60 одсто мешаног комуналног отпада. Локалним планом управљања отпадом у Београду предвиђено је повећање стопе рециклаже.

Како додаје, плава ће се користити за суву фракцију у деловима Београда где је колективни смештај, односно, у зградама. Постављаће се подземни и надземни контејнери као што су рециклажна острва, каже Ћирић.

У Европи има око 500 спалионица отпада из којих се добија енергија.

Од мешаног комуналног отпада добијамо електричну и топлотну енергију тако да имамо електричне енергије довољно за нашу творницу, а вишак иде у мрежу, каже Томаж Брицељ из љубљанског Регионалног центра за прераду.

Само у Јапану постоји 1.200 спалионица отпада. Норвешка на пример нема више депоније јер се сав отпад искористи. У Копенхагену, једном од три најчистија европска града на врху спалионице отпада је скијашка стаза.

FOTO: GRADSKA ČISTOĆA, GRAD BEOGRAD / PROMO

П.О.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар