Почетна » Србија откупљује земљиште у Сурчину за пола миллиона евра по хектару, а претходно га продала Арапима за 4.700 евра

Србија откупљује земљиште у Сурчину за пола миллиона евра по хектару, а претходно га продала Арапима за 4.700 евра

од Други Пишу
0 коментар

Држава Србија откупљује земљиште у предграђу Београда за изградњу ЕXПО-а за пола милиона евра по хектару, иако је то исто земљиште раније продала Арапима по чак 100 пута нижој цени.

Наиме, трошкови за експропријацију земљишта на којем ће бити изграђен Национални фудбалски стадион и објекти за међународну изложбу Еxпо Белграде 2027, износе око 12 милиона евра, наводи Државно правобранилаштво Србије за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Документација до које је, по Закону о доступности информација, дошао РСЕ, показује да је Пореска управа проценила да вредност тог земљишта у општини Сурчин износи 500.000 евра по хектару.

У предграђу Београда, на једном од тренутно највећих градилишта које се протеже на око 350 хектара, до пре само три године биле су њиве, шуме и канали категорисани као пољопривредно земљиште.

Одлуку државе да се на овом простору гради Национални стадион и сајамски комплекс за ЕXПО, пратило је и усвајање нових планских докумената, па су некадашње оранице постале грађевинска зона.

На тај начин је овом земљишту знатно увећана вредност, а самим тим и трошкови откупа земљишта за потребе реализације ових пројеката. Највећи део био је у власништву државе, али је предвиђена зона градње захватила и низ працела приватних лица и компанија.

„Ал Дахра“ један од власника
Међу власницима земљишта које се откупљује у Сурчину, била је и компанија из Уједињених Арапских Емирата „Ал Дахра“.

Иначе, то земљиште некада је припадало државној компанији Пољопривредни комбинат Београд (ПКБ) коју је 2018. кроз процес приватизације купила арапска компанија купујући тако и део имовине предузећа.

До приватизације 2018. године, корпорација ПКБ користила је око 30.000 хектара земљишта у више општина (Палилула, Зрењанин и Сурчин). Компанији „Ал Дахра“ продато је 17.000 хектара, а за Инсајдер ТВ, представници власти су тада тврдили да је из приватизације изузето земљиште које ће држави бити потребно у будућности.

Арапска компанија је тада земљиште ПКБ-а купила по цени од 4.700 евра по хектару да би исто то земљиште сада било процењено на 100 пута већи износ, односно пола милиона евра.

У решењу Пореске управе, у који је увид имао РСЕ, утврђено је да неуређено грађевинско земљиште у општини Сурчин вреди 6.174 динара (50 евра) по метру квадратном, односно око пола милиона евра за један хектар. Пореска управа је цену утврдила без изласка на терен, на основу цена постигнутих 2022. и 2023. године у три продаје непокретности на сличној локацији.

На овој локацији се налази земљиште које је у власништву три компаније и 14 физичких лица.

У просторним плановима за ЕXПО и Национални стадион, наводи се да ови пројекти обухватају делове парцела „Ал Дахре“, али не и тачне површине тих делова.

Због препарцелизације земљишта, на основу података из катастра непокретности, тренутно није могуће прецизно утврдити колико је земљишта ове компаније откупљено. Из компаније „Ал Дахра“ за РСЕ наводе да они држави нису продавали земљиште у Сурчину.

„Ал Дахра држави Србији није продавала земљиште за потребе пројекта Еxпо 2027“, тврде за РСЕ у одговору из ове компаније, док из Владе Србије на питања о поступку експропријације и процењеној вредности земљишта, не одговарају.

Продато „свега“ четири одсто земље
Увидом у катастар може се утврдити да је ова фирма до марта месеца била власник земљишта обухваћеног плановима за изградњу објеката за изложбу ЕXПО. Сада се на деловима тих парцела као власник уписала Република Србија, али је истовремено остатак пољопривредног земљишта „Ал Дахре“ у Сурчину уписан као власништво компаније „Неw Интернатионал Инвестментс 011 доо“.

Фирма „Неw Интернатионал инвестментс 011“ у власништву је компаније „Сербиа Реал Естате Холдинг“, која је као и „Ал Дахра“ регистрована у Уједињеним Арапским Емиратима. Председник надзорног одбора фирме „Неw Интернатионал Инвестментс 011“ је Кхедаим Абдулла Саеед Фарис Алдереи, који је исту функцију до априла 2022 обављао у „Ал Дахри“.

За РСЕ из компаније „Неw Интернатионал инвестментс 011“ нису одговорили на питања да ли је држава од њих откупила земљиште које је до недавно припадало „Ал Дахри“ као и колико је тачно земљишта откупљено.

О детаљима трансакције између две арапске фирме нису желели да говоре ни у компанији „Ал Дахра“ због „поверљивости уговора са купцем“.

„У оквиру ове трансакције, која је искључиво резултат стратешког сагледавања ефикасности коришћења ресурса, продато је свега четири одсто земље у власништву Ал Дахре. Реч је о земљишту чији значајан део због својих карактеристика није коришћен у пољопривредне сврхе, нити је адекватан за дугорочну пољопривредну производњу“, наводе у овој компанији.

Подсетимо, радови на изградњи објеката за ЕXПО почели су крајем 2023, а рок за завршетак је децембар 2026. године.

Због незавршене експропријације и чињенице да се у катастру као власници појединих парцела неопходних за изградњу пројеката у Сурчину и даље воде приватна лица, Министарство грађевинарства је крајем септембра ове године одбило да Министарству финансија као инвеститору изда грађевинску дозволу за изградњу неопходне инфраструктуре у Сурчину.

Наиме, министар финансија Синиша Мали проценио је да ће изградња објеката за ЕXПО коштати око 1,2 милијарде евра. Ипак, тачни трошкови нису познати јер Студија изводљивости са процењеним расходима и приходима овог пројекта још није представљена јавности.

Према подацима из Претходне студије оправданости коју је објавио РСЕ, 2022. године процене су биле да ће Србију изградња објеката за ову изложбу коштати 500 милиона евра.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Слободна Европа/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар