Почетна » Ко не плати РТС таксу ЕПС ће му сећи струју?

Ко не плати РТС таксу ЕПС ће му сећи струју?

од admin
0 коментар

Такса за јавне сервисе улази у рачун за струју, а ЕПС ће неплатишама слати утужитеље и може да им искључи струју, каже Зоран Поповић, председник УО РТС.

Предлогом закона о привременом уређивању начина наплате таксе предвиђено је да висина таксе буде 150 динара и да се наплаћује уз рачун за струју почев од 1. јануара 2016.

Такса неће бити посебно одвојена на рачуну за струју, већ ће ући у суму коју грађани морају да плате на име утрошене енергије. Поред постојећих ставки о количини потрошене јефтине и скупе струје, на рачуну ће бити наведена и ставка таксе за јавни сервис.

То значи да грађани неће имати могућност избора по питању плаћања таксе. Ако је не плате, чека их утужење, и то, како тврде у РТС, од ЕПС-а.

– Нисам видео предлог закона, али су ми објаснили из правног тима РТС да ће грађани морати да плаћају таксу и да она улази у рачун за струју. Рекли су ми да ће ЕПС бити задужен да осигура наплату, као и да ће он слати утужитеље неплатишама – каже Зоран Поповић за „Блиц“.

У правној служби су ми рекли да ће ЕПС слати утужитеље неплатишама Зоран Поповић (РТС):

На питање да ли ће ЕПС онима који не плате таксу моћи и да обустави испоруку електричне енергије, Поповић каже: „ЕПС ће моћи и да искључи струју“.

У ЕПС, међутим, не знају ништа о томе. На питање да ли ће ЕПС због дуга за РТС таксу моћи да сече и струју, директор ЕПС Александар Обрадовић одговара: „За нас је таква одредба непозната. Када закон и подзаконска акта буду усвојени, тада можемо разговарати о уговору са РТС и нашим међусобним правима и обавезама“.

Такса за РТС и РТВ 150 динара
Предлог закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, који ће бити на дневном реду нове седнице Скупштине Србије, предвиђа да такса за РТС и РТВ износи 150 динара и да се наплаћује кроз рачун за струју.

Ко ће бити ослобођен таксе за РТС:

– Инвалиди са 100 одсто телесног оштећења

– Слепе особе

– Особе које су изгубиле слух

– Власници више некретнина за станове и куће у којима не станују

Два закона

Предлог овог закона у супротности је са постојећим Законом о јавним медијским сервисима. Наиме, овај предлог прописује да је такса за РТС и РТВ 150 динара, а према постојећем закону, висину таксе одређују управни одбори РТС и РТВ. То значи да УО РТС сада може да одреди таксу од 500 динара и да тиме не прекрши закон.

К. Благовић , Г. Авалић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар