Почетна » НИС постао власник 90 одсто Петрохемије

НИС постао власник 90 одсто Петрохемије

од admin
0 коментар

 Уговором је предвиђена и изградња полипропилен постројења у Петрохемији са годишњим капацитетом најмање 140.000 тона у року од шест година.

Како је саопштено после потписивања уговора, стратегија даљег развоја Петрохемије засниваће се на модернизацији основних производних капацитета и изградњи нових постројења, а затим на повећању енергетске ефикасности и ефикасности пословања, као и на реализацији пројекта из области заштите животне средине.

Циљ стратешког партнерства је обезбеђивање дугорчно одрживог пословања ХИП Петрохемије и јачање њене конкурентости на тржишту.

НИС је раније имао удео од 20 одсто у Петрохемији и једини је дао понуду у поступку избора стратешког инвеститора тог предузећа.

Атанасковић је истакла да је након више година спровођења поступка приватизације и проналажења стратешког инвеститора, Министарство привреде успешно окончало поступак приватизације Петрохемије.

„Проналажењем стратешког инвеститора, који ће уложити износ од 150 милиона евра у докапитализацију Петрохемије и изградити ново постројење за производњу полипропилена капацитета од најмање 140.000 тона годишње, а најаве су и да ће капацитет постројења бити доста већи, Министарство привреде је осигурало сигурно пословање Петрохемије у наредним годинама, као и сигурна радна места и боље услове рада за запослене“, рекла је министарка.

Како је навела, добијањем новог постројења, Петрохемија ће имати прилику да побољша своје пословне резултате и потврди своју позицију као једног од највећих извозника у Србији.

„Све то ће допринети унапређењу пословне климе и даљи привредни развој како локалне заједнице, тако и целе Републике. Сигурни смо да ћемо заједничким напорима Владе Србије и компаније НИС заокружити још једну успешну приватизацију која ће допринети даљем расту бруто друштвеног производа и бољем позиционирању Србије у европским и светским привредним токовима“, оценила је Атанасковић.

Кирил Тјурдењев је рекао да су развојем НИС-а од 2009. године показали да су поуздан партнер Србије у модернизацији домаћег нафтног сектора.

„Уверен сам да ћемо сада једнако успешно заједнички развијати и Петрохемију и желео бих да захвалим представницима Републике Србије што су нам пружили ту прилику. НИС и ХИП Петрохемија су дугогодишњи партнери и видимо значајан потенцијал и много могућности за даљу синергију и јачање наше конкурентности на захтевном тржишту. Стратегија даљег развоја ХИП Петрохемије биће усмерена на дугорочни одрживи развој предузећа у корист акционара, запослених и заједнице“, поручио је генерални директор НИС-а.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар