Почетна » Русија обуставља извоз ђубрива

Русија обуставља извоз ђубрива

од admin
0 коментар

 

“Тамошње министарство индустрије и трговине препоручило је у петак обуставу извоза ђубрива све док се не наставе нормалне услуге превоза у и из Русије која је већ погођена многим санкцијама” објавио је The Wall Street Journal  а преноси Агроклуб.

Иначе, Русија је значајан извозник ђубрива, она заузима 18 одсто удела у светском промету калијум карбоната, 20 одсто у међународном трговању амонијаком и 15 одсто на тржишту урее. Како је светско тржиште због пандемије већ осетило несташицу појединих врста ђубрива, што је изазвало нагли раст цена, Русија је пре месец дана већ привремено зауставила извоз амонијум нитрата. Најновија препорука руских произвођачима додатно ће изазвати несташицу и раст цена а читава ситуација додатно ће бити усложњена након што је и велики украјински произвођач амонијака, амонијум нитрата и урее, Черкаси Азот, затворио своје погоне.

Један од разлога за повлачење са тржишта у обе земље је и проблем са лукама у Црном мору преко којих се ђубриво транспортује, а које се налазе у седишту рартних операција.

М. Н. С.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар