Почетна » „Нека се сви запитају зашто Емир Кустурица мења страну. Није имао ништа против режима“

„Нека се сви запитају зашто Емир Кустурица мења страну. Није имао ништа против режима“

од Други Пишу
0 коментар

„Веома је занимљив иступ прослављеног редитеља, кога је ова власт славила и који очигледно није имао ништа против овог недемократског система у Србији“, изјавио је новинар Андреј Ивањи, коментаришући оштро противљење Емира Кустурице ископавању литијума у Србији. Додао је сви треба да се запитају „шта значи то што Емир Кустурица мења страну“.

Коментаришући противљење Емира Кустурице ископавању литијума у Србији, он је рекао да је то „занимљив иступ“ редитеља који како је рекао, „очигледно није имао ништа против недемократског система у Србији“.

„То је веома занимљив иступ прослављеног редитеља, која је ова власт славила и који очигледно није имао ништа против целог овог недемокрсатског, аутократског, хибридног система“, рекао је Ивањи, пише Н1.

Додао је да је Кустуричина изјава у вези са литијумом има велику тежину

„То што је рекао да ће по цену живота да се противи ископавању литијума – мислим да обе стране треба да се запитају како то да се Емир Кустурица одједном ставио на страну оних који су преко литијума против нечега што ова власт жарко жели. А знамо да у дефиницији функционисања српске политике, то значи – и против ове власти… Нека се сви запитају шта то значи кад Емир Кустурица мења страну“, рекао је Ивањи.

О Пицули
Бивши хрватски министар спољних послова и европски посланик из Хрватске Тонино Пицула, нови је известилац Европског парламента за Србију. У појединим медијима у Србији представљен је као србомрзац.

„Суштина је у овоме – кад неко критикује власти у Израелу и Нетањахуа, то не значи да је антисемита. Кад неко критикује власти у Србији, то не значи да је србомрзац. Ниједна српска власт није држава и народ. Дакле, критика политике је једно, а однос према некој држави и нацији је нешто сасвим друго“, рекао је Андреј Ивањи за Н1.

Он је додао да ће Тонино Пицула имати, како је рекао „много гори ПР у Србији“, (у односу на Владимира Билчика), али да ће власти у Србији морати да сарађују са њим као и са претходним известиоцем за Србију.

„Треба одржавати привид блискости са ЕУ. Све посете европских званичника су, што се мене тиче, део позоришне представе“, навео је Ивањи.

Он је додао да он, за разлику од актуелних власти, о овом периоду у Србији неће причати као о „златном добу“ – већ као о времену у Србији – „у коме не функционишу парламент и влада, у коме нема правне државе…“

„Причаћу као о времену у којем је већина медија под контролом једне партије, у коме се свакодневно крши Устав јер је председник за себе зграбио сва могућа овлашћења“, казао је Ивањи.

„Сваким даном се Србија удаљава од ЕУ“
Оценио је да су светски званичници који у последње време посетили Србију то чинили само из својих интереса тј. интереса своје државе.

„Ти људи који овде долазе, долазе из својих интереса… Сваким даном Србија се удаљава од ЕУ. Посебно ако буду усвојене предложене измене Кривичног закона, па ме ухапсе ако се до нпр. са децом дописујем и причам о блокадама. Србија се сваког дана, што се тиче система функционисања, друштва, институција, медија, удаљава од ЕУ. То што неки званичници долазе у Србију са тим нема никакве везе“, нагласио је Ивањи.

СНС – идеолошки недефинисан покрет
Он је оценио да за разлику од опозиције, Александар Вучић деведесеих година научио да „постоје неке црвене линије које се не прелазе“.

„И он их неће прелазити. У европском окружењу не можеш отворено против Запада и ЕУ, јер то значи да си против НАТО и против САД и то ће ти се када – тад обити о главу… Ова деформисана несврстана политика, коју он води је успешна само за ову власт“, казао је Ивањи.

Рекао је да СНС није партија, него „идеолошки недефинисан покрет“.

„Ту се враћамо на то шта је СНС. СНС није партија, него неки идеолошки недефинисан покрет који може да буде све – и лево и десно. Тешко их је са било које стране напасти… Како сада да неко из опозиције – или што би било дивно – уједињена грађанска опозиција како да се представе као већи европејци који ће радити о бољем интресу САД и ЕУ него ова власт. Јер нажалост, то није само у Србији. Оно што се зову европске вредности, бледи у целом свету и нажалост, што се мене тиче, и у функционалним парламентарним демократијама“, оценио је Ивањи.

САД суштински неће мењати политку према региону
Одговарајући на питање да ли резултат избора у САД може нешто да промени у Србији, он је рекао да се суштински, америчка политика према региону Западног Балкана неће мењати, без обзира на то ко победи на предстојећим изборима.

„Али нијансе постоје и то веома битне. Да је Бајден остао у трци, то би био један остарели белац против другог остарелог белца… Али, Камала Харис се одједном појавила као неко ко је ликом, делом, гласом, појавом, тиме што говори, сушта супротност свега што представља Доналд Трамп“, подсетио је Ивањи.

Оценио је да, ће уколико у том „судару два система вредности” Трамп победи, то имати „много већу тежину“ и да ће „се пресликати на све“.

„У случају да Трамп победи, овом систему у Србији то не може да смета. У случају да Харис буде у Белој кући, то ће бити једна задршка, јер знају шта се овде дешава“, закључио је за Н1 новинар недељник Времена Андреј Ивањи.

Foto Printskrin

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар