Почетна » Правилник нових „Белих“ контролора у ГСП: Да ли смеју да вам гледају у телефон и колика је казна ако немате карту од 50 динара

Правилник нових „Белих“ контролора у ГСП: Да ли смеју да вам гледају у телефон и колика је казна ако немате карту од 50 динара

од Други Пишу
0 коментар

„Бели“ су од данас званично преузели контролу карата у београдском градском превозу. Немојте да се зачудите ако вам у крцатом аутобусу приђу припадници Службе јавног реда и комуналне милиције, које је градоначелник Београда Александар Шапић прозвао „Београдски лични“ – Бели. Нова.рс је имала увид у њихов „правилник“ – упутства за њихово понашање и правила која морају строго да поштују.

Од 17. маја путем броја 9011, слањем СМС поруке, грађани могу да купе карту за градски превоз. Судећи по правилнику у који смо имали увид „Бели“ ће наредних дана деловати више едукативно, а мање репресивно.

„Путник је дужан да покаже возну карту коју проверавмо путем веб апликације која је већ постављена на ПДА уређајима, на претраживачу Гугл хром. Колеге које немају овај уређај ће на свом телефону у претраживачу унети веб адресу карте.сите и улоговати се са својим корисничким подацима и на идентичан начин вршити конторлу карата“, пише у правилнику у који је Нова.рс имала увид

Како се даље истиче, циљ је да Београдски лични имају више улогу помагача и едукатора.

„Нећемо бити у могућности да контролишемо сваког путника. Треба да предочимо путницима који не плаћају карту од 50 динара да долазе у ситуацију да им се пише прекршајни налог од 5.000 динара“, наводи се, између осталог, у овом документу.

Даље, истиче се да је ових дана било различитих тумачења да ли Бели могу и имају право да остварују увид у садржај нечијег телефона.

„Одговор на то је да ми не тражимо увид у садржај нечијег телефона, већ само тражимо да нам се омогући увид у возну исправу. То је дефинисано Одлуком о јавном линијском превозу путника на територији града Београда и на то и те како имамо право, а имамо првао и да ономе ко нас омета у контроли карата (на начин да нам не омогући увид у возну исправу), издамо прекршајни налог у износу од 10.000 динара. То значи да и путнику који има карту, а одбија да је стави на увид, можемо писати казну“, истиче се у документу.

Уколико, пак, Београдски лични контролом констатују да неко поседује фалсификовану карту, они ће сачинити прекршајни налог за вожњу без возне исправе.

„Такође, накднадно ћемо сачинити и записник за фалсификовање који ћемо проследити надлежном органу. Као и до сада, будимо професионални и на услузи грађанима, али треба да имамо у виду д аје безбедност наших суграђана и нас на првом месту“, пише на крају овог документа.

Подсетимо, градоначелник Београда Александар Шапић истакао је да ће комунални милиционар или „Београдски лични“ или „Бели“ бити једино овлашћено лице да врши контролу карата.

Тада је поручио да неће бити репресивних мера, заустављања возила и избацивања путника без карте из њега.

„Моћи ће само он да вам изда казнену карту са којом ћете најнормалније наставити путовање“, казао је Шапић тада.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Instagram/vladamaricic

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар