Почетна » Проверили смо да ли у радњама по Србији има уља, шећера и брашна

Проверили смо да ли у радњама по Србији има уља, шећера и брашна

од Други Пишу
0 коментар

Од Београда, преко Чачка и Ниша до Ужица, грађани, чини се, масовно купују основне животне намирнице. Додатну тензију изазвао је и говор председника Србије, Александара Вучића, у ком је навео да нас очекује глад, али и најтежа зима у последњих 70 година.

У београдским продавницама има довољно основних животних намирница, али је последњих дана повећана потражња за уљем и шећером, уверио се репортер Нова.рс на лицу места. У појединим продавницама постављено је обавештење за купце у ком се наводи да буду солидарни и одговорни и да купују брашно, уље и шећер у препорученим количинама од максимално 4кг, односно 4 литра по рачуну.

У разговору са продавцима сазнајемо да људи протеклих дана нису панично куповали, али да је интересовање појачано.

Ужице

У Ужицу нема несташица основних животних намирница, као што су уље брашно и шећер али су у већим маркетома рафови делимично празни. На њима углавном нема, или има у мањим количинама, најјефтијинијих врста одређеног производа, уља и брашна најниже цене. Шећера има али недовољно, јер у свим маркетима које смо обишли углавном га је било у малим количинама.

Трговци кажу да је снабдевеност редовна, да свега има довољно али је проблем са количинама појединих производа у набавци.

„Није несташица али се одређене врсте уља, брашна као и шећер могу набавити у ограниченим количинама“, рекли су нам у једном маркету.

Са друге стране, купци размишљају другачије, па у свему виде стратегију трговаца.

„Мислим да трговци не износе на рафове довољне количине јефтинијег уља да би се продало ово скупље, иста ствар вам је и са брашном. А народ ко народ, чим чује нешто на телевизији или види да сви купују, онда и он стане у врсту, па требало му то или не“, рекао нам је један Ужичанин.

Што се тиче конзервиране хране, снабдевеност је солидна и нема производа за којима постоји веће интересовање потрошача. На рафовима је довољно и тоалет папира и свих других средстава за хигијену.

Ниш

У мини маркетима и драгсторима у Нишу последњих дана влада несташица јестивог уља и шећера, док свих осталих намирница има у довољним количинама.

Продавци кажу да не добијају довољно шећера и уља од добављача, а уз то је тражња битно повећана јер се „пронео глас“ да ће те намирнице драстично поскупети.

„Морали смо прошле недеље да ограничимо продају на четири флаше зејтина и четири килограма шећера, али сви што су куповали, куповали су по толико тако да смо залих брзо потрошили. Не знам када ћемо поново добити нове количине“, рекао је продавац у једном од нишких драгстора.

Нишлијка Слађана Илић казала је за портал Нова.рс да у њеном крају шећера има само у једном драгстору и то се продаје на мерење.

„Стигли су им џакови шећера и купцима мере по килограм или два. Очигледно су и произвођачи и продавци нашли начин да заобиђу ограничење цене које је држава прописала. Цена килограма шећеа је ограничена на 84 динара, али кад се продаје на џак није. Тако да тако кад се купује из џака, на мерење кошта 140 динара“ рекла је Илић.

У великим маркетима у Нишу углавном може да се купи јестиво уље и шећер, али продавци кажу да је интересовање огромно и да су продају морали да ограниче.

„Пронео се глас да ће бити несташица тих намирница и људи су навалили да купују и да праве залихе. Исто то смо имали на почетку епидемије са тоалет папиром, а пре неког времена са брашном. Сада се брашно много мање купује, мада има и оних који праве залихе и брашна и осталих трајних намирница, све у страху да ће као некада поново бити несташица“, рекла је за Нову.рс продавачица у једном од великих домаћих маркета.

Чачак

У Чачку за сада нема несташице робе широке потрошње, али трговци у радњама које смо посетили кажу да им шећер у набавци дају на „кашичицу“.

Према речима једног од власника малопродајног објекта у том граду, пре петнаестак дана био је сведок у „Лидлу“ када је човек купио три палете шећера.

„Ишао сам у набавку, један мушкарац је купио толику количину шећера. Не разумем због чега. Ми се међусобно познајемо, чак смо и у једном удружењу. По свој прилици, појединци су нашли ова тешка времена да зараде. На непоштен начин. Али такви смо ми Срби“, каже он.

Наш саговорник наводи да углавмом у набавци има свега, осим што им, од поменутог случаја, шећер дају на „кашичицу“.

„Није ми јасан поступак таквих људи. То је стварно срамота“, закључио је он.

Још један медијски наступ председника Србије у коме је најавио нуклеарни рат, проблеме са храном, струјом, горивом, никад тежи период за Србију поново је изазвао панику због чега су јутрос у трговинским ланцима забалежене гужве и масовна куповина прехрамбених артикала, највише уља и брашна.

У трговинским радњама су нам потврдили да је повећана потражња за свим прехрамбеним артиклима, али да још увек нема несташице, требовања су нешто већа, али нема најава ни сигнала да би могло да дође до поремећаја на тржишту.“За сада нећемо ограничавати куповину за разлику од неких мањих радњи, али рачунамо на савест купаца, да ће мислити и на друге“, кажу у „Лидлу“.

У чачанским трговинским малопродајним објектима има робе, али су цене – да те заболи глава, наводе житељи града поред Мораве.

„Ја не могу да идем за килограм шећера или брашна у велике маркете. Принуђена сам да их набавим у најближој радњи, али цене су за 30 до 40 одсто веће у односу на Роду, Лидл или ДИС“, испричала нам је једна бака. Према њеним речима, за килограм брашна издваја од 90 до 100 динара, а шећер стаје 95.

„Дете моје, имам пензију 16.300, када платим рачуне, купим лекове, једва се прехраним. То је наш „економски тигар“ о коме су сваки дан, у ранијем периоду причали на телевизији.

Мука ми је од њихових лажи које износе свакодневно у медијима. Шта да вам кажем када је килограм масти 350 РСД“, каже ова седамдесетчетворогодишња старица за наш портал.

Све у свему, Чачани кажу да су научили на тешка времена, па ће и оно које долазе – преживети.

„Научили смо на разне начине живота. Имали смо бомбардовање, санкције, чекали у реду за један хлеб, ваљда ћемо и време које нам иде у сусрет издржати“, поручили су саговорници портала Нова.рс.

Андрија Лазаревић, Љубица Сокић, Миљана Исаиловић, Славица Панић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар