Почетна » МА ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Срби су, после Руса, најпијанија нација на свету!

МА ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Срби су, после Руса, најпијанија нација на свету!

од admin
0 коментар

Према истраживању Светске здравствене организације, у Србији сваки становник годишње попије 12, 5 литара чистог алкохола, што нас сврстава међу најпијаније нације на всету

Мапа на страници Светске здравствене организације показује колика је потрошња алкохола по глави становника у свету.

Мапа која се налази на страници Светске здравствене организације (WХО) показује да у Србији сваки становник старији од 15 година годишње попије више од 12.5 литара чистог алкохола, што их уз Русе, остатак источне Европе, и Португал, ставља међу најпијаније нације на свету.

Ова мапа настала је на основу података Глобалног информационог система о алкохолу и здрављу који делује у склопу Светске здравствене организације. Ради се о систему који прати и анализира здравствена стања нација, повреде и злочине настале под дејством алкохола, али и политичке одговорности у вези са борбом против алкохолизма. Према њоховим подацима организације 3.3 милиона смртних случајева годишње је повезано са алкохолизмом. Алкохол проузрокује преко 60 различитих врста болести које остављају значајне посљедице на појединца али и њихове породице.

Foto-ilustracija: Profimedia

Разлози за алкохолизам су, уз социјално безнађе, и “обичајна” конзумирања – пиће је обавезно у свим приликама, било да се слави или тугује. Што се тиче Србије, према скорашњем истраживању, више од 40 посто млађих од 16 година се једном или више пута напило, чак 90 посто њих је пробало алкохол, а сваки пети се често опија током године. Такође, сваки десети лечени алкохоличар је млађи од 30 година. Више од 70 посто пунолетног становништва у Србији конзумира алкохол, уз повремена опијања и управо из те категорије се касније и региструју зависници, њих 10 до 15 посто.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар