Пољопривредници и препродавци који желе да продају на пијацама само за закуп тезге и пратеће трошкове морају у старту да припреме од 204 до 510 евра.
Право да закупи тезгу на пијаци на којој ће продавати воће, поврће, месо или млечне производе има пољопривредник са регистрованим газдинством или власник предузетничке радње. Закупац тезге може да буде и физичко лице, али има обавезу да се у року од 30 дана од добијања дозволе за закуп региструје у Агенцији за привредне регистре.
Сама регистрација кошта 1.500 динара, томе треба додати трошак за оверу и објављивање оснивачког акта предузетничке радње и куповину печата, што у коначном збиру износи и до 5.500 динара. И ово су само административни трошкови. Колико ће их коштати покретање пијачног бизниса зависи и од града у коме желе да раде, али и од зоне у којој се тржница налази. У Београду су оне, рецимо, подељене на четири зоне.
Обавеза закупца тезге је да у старту плати најмање три ренте.
Најисплативија локација, кажу, јесте на Каленић пијаци где је почетна цена за месечни закуп око 14.000 динара. На крају лицитације она може да буде и знатно виша у зависности од броја заинтересованих. Бака Слава, како је зову њене сталне муштерије, већ годинама продаје поврће из своје баште на Каленићу иако живи на периферији престонице.
– Закуп јесте скупљи, али робу продам брзо и то се више исплати, а и овде имам сталне муштерије – каже она.
У просеку, у свим већим градовима у Србији почетна цена закупа је од 6.000 до 15.000 динара. А обавеза закупца је да у старту плати најмање три ренте, што може да буде трошак до 60.000 динара. Уз то, пијацама се плаћа и дневна резервација. У Крагујевцу је то, рецимо, око 100 динара дневно, а у Београду и до 190 динара.
А да би уопште учествовао у лицитацији, пољопривредник или предузетник има обавезу да на рачун комуналног предузећа уплати неповратну накнаду која је од 500 динара колико је у Крагујевцу, до 3.000 динара колико се тражи у Београду. Наравно, ту је и новац који треба да уложите у робу. Уколико нисте произвођач већ препродавац, у зависности од робе потребно вам је између 2.500 и око 120.000 динара.