Почетна » „БИЛО ЈЕ РИЗИЧНО ДА ЈЕ ШАЉЕМО У ПОРОДИЛИШТЕ“ Бабица помогла Младеновчанки да се ПОРОДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА

„БИЛО ЈЕ РИЗИЧНО ДА ЈЕ ШАЉЕМО У ПОРОДИЛИШТЕ“ Бабица помогла Младеновчанки да се ПОРОДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА

од admin
0 коментар

Овако за „Блиц“ прича Мирјана Бркић (55), бабица на одаљењу гинекологије Дома здравља Младеновац, која је руководила несвакидашњом акцијом у овој здравственој установи.

– Консултовали смо се међу нама и проценили да би било веома ризично жену транспортовати до Београда, те да би скоро извесно порођај почео пре доласка у породилиште. Били смо једногласни у оцени да је најбоље да то обавимо на лицу места, у нашем дому здравља. Порођај је протекао без проблема, на свет је дошао један дивни мали румени дечачић, а мајка није крила срећу и задовољство – испричала нам је Мирјана Бркић.

Поносна мама је имала и велику срећу јер јој је у смени била управо наша саговорница која је до 2000. године радила у ГАК „Народни фронт“, такође као бабица у породилишту, и ту је научила да свој посао обавља без грешке.

– Због здравственог стања у ком сам се тада налазила, веома тешко ми је падало путовања од тридесетак километара у једном правцу. Тада се појавила шанса да пређем у Дом здравља „Младеновац“ и нисам смела да је пропустим – присећа се наша саговорница.

Упркос томе што већ 19 дугих година ради у овдашњем дому здравља, Мирјана Бркић не крије да љубав према послу у породилишту и даље постоји.

– У мени је и даље велика жалост за „Народним фронтом“ и тамошњим послом бабице, јер се овде ради на другачији начин. Ипак, временом сам се навикла – прича Мирјана.

Игром случаја то јој није био први пут да породи жену у младеновачком Дому здравља. Напротив.

– Породила сам четири или пет жена овде, сваки порођај је представљао прелепо искуство. Маме и бебе су биле здраве, све је протицало у најбољем реду.

Како каже, мајке које нису стизале до породилишта биле су у великом страху.

– Њихове реакције су углавном сличне. Оне су прво уплашене јер се све то одвија веома брзо, ипак нису лежале у породилиштима као друге и нису комуницирале са осталим трудницама, нису делиле та драгоцена искуства. Међутим, након порођаја увек су бескрајно срећне – прича Мирјана са осмехом на лицу.

Младеновчанке, дакле, не морају да брину. Чак и ако не крену на време до породилишта, увек ће их спремне чекати њихова добра вила Мирјана Бркић.

Мајка и беба превезени у ГАК Вишеградска

Новопечена мама и синчић су одмах после порођаја транспортовани за Београд.

– Пракса је да се мајка и беба након изненадног порођаја транспортују из дома здравља у ГАК „Вишеградска“ због тамошњих услова за породиље и њихове принове – објашњава Мирјана Бркић.

Миљана Вранић  Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар