Почетна » Вучић о Линглонгу: Шта хоћете, да отерамо инвестицију?

Вучић о Линглонгу: Шта хоћете, да отерамо инвестицију?

од admin
0 коментар

 „Тражили смо три и по године по целом свету да нађемо инвеститора за смедеревску Железару. Она није радила. Сваког месеца смо губили због те компаније. Намолили смо кинеског председника за инвестицију и сада људи тамо раде и имају пристојна примања. Постоји потреба да се прогоне компаније које су нам много помагале“, навео је он, преноси Телеграф.

Истакао је да је послата инспекција у компанију.

„Шта желите, да уништимо инвестицију од 900 милиона долара? Ако је инспекција установила да су услови лоши, направиће нове услове, нема потребе за хајком. Ако треба да се помогне Вијетнамцима, помоћи ћемо, али нећемо терати инвестиоре“, навео је он.

Подсетимо, раније данас, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да амбасада од свих кинеских компанија захтева да се придржавају закона и прописа Србије и да са радницима поступају у складу са уговором. Чен Бо је, одговарајући на питање о случају Линглонг, рекла да су сви видели медијске извештаје о условима рада и да се нада да ће сви прочитати шта с тим у вези истиче и кинеска компанија.

Турбуленције око Линглонга почеле су још прошле недеље, након прилога Н1 на којем је први пут емитована исповест вијетнамског радника који је говорио о нељудским условима рада и смештаја у фабрици Линглонг. Након тога, радник је добио отказ, али му је забрањено да напусти круг фабрике. Уз то му је одузет пасош. Након интернвенције невладиних организација, како је Нова.рс извештавала, радник је спасен из круга фабрике – али тек након физичког сукоба обезбеђења и његових колега.

Михаило Јовићевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар