Почетна » Тужилаштво истражује судију, он и даље суди

Тужилаштво истражује судију, он и даље суди

од admin
0 коментар

 

Како нам је речено у Основном суду у Сјеници, судија Вучковић се налази на раду јер суд није добио никакву одлуку било којег органа да не може да обавља судијску функцију.

„Овај суд нема податак, нити сазнање да је према судији Вучковић Љубодрагу изречена мера притвора, или да му је изречена казна, тзв. кућног затвора уз електронски надзор“, рекли су у Основном суду у Сјеници у којем поред Вучковића суди још четворо судија.

Кључ за разумевање како је могуће да судија под истрагом за кршење закона на радном месту и даље обавља тај посао налази се у Закону о судијама.

Наиме, према овом закону, председник суда обавезно удаљава судију са функције уколико је њему одређен притвор. Притом овај члан закона односи се искључиво на класичан притвор у притворској јединици, а не на оно што се колоквијално назива „кућни притвор“.

У сваком другом случају, закон прописује могућност, али не и обавезу да се судија удаљи са функције.

Што нас доводи до мере која је изречена судији Вучковићу по покретању истраге.

Наиме, тужилаштво у Новом Пазару које води истрагу, у одговору нашем листу није желело да прецизира да ли је њему изречена било која мера, укључујући и меру забране напуштања дома уз или без електронског надзора, популарне наногице.

Тужилаштво је истакло да се са тим питањима обратимо Вишем суду у Новом Пазару које о томе одлучује, прећуткујући да се свака таква мера изриче на предлог тужилаштва.

Суд, с друге стране, до закључења овог броја није ни одговорио на питања Данаса о изреченим мерама.

Претходних дана адвокат Божо Прелевић је у емисији „Утисак недеље“ изнео податак да у „Сјеници суди судија са наногвицом“, а на трагу његове изјаве је и један дневни лист изашао са истом тврдњом.

Међутим, иако се суд још увек није званично огласио, извори Данаса из судства тврде да према њиховим сазнањима, судији Вучковићу није изречена никаква мера.

Дакле, да је у току истрага, али да он са слободе прати њен исход.

Судија Вучковић је, како је пренео локални радио Сто плус, у марту био ухапшен у акцији Вишег тужилаштва у Новом Пазару, полиције и БИА.

Он је ухапшен због сумње да је оверавао купопродајне уговоре без присуства уговорних страна, на основу којих су купци у Катастру уписивали право својине, а судија добијао новчану накнаду.

Та накнада, због које се сумњичи судија Вучковић, прелази милион и по динара, због чега би он могао да буде осуђен на казну у распону од две до дванаест година у затвору.

Како су нам рекли у тужилаштву, овај случај се и даље налази у фази истраге и још није подигнута оптужница.

Иако се он не налази у притвору, па самим тим и не може по аутоматизму да буде удаљен са функције, то не значи да закон забрањује да се он склони из суднице.

Наиме, већ поменути Закон о судијама истиче да судија може бити удаљен уколико против њега буде покренут кривични поступак за дело због кога може бити разрешен.

Данасови извори из правосуђа прецизирају да кривично дело Кршење закона од стране судије свакако потпада под ту категорију.

Одлуку о удаљењу судије у овом случају мора да донесе председник Врховног касационог суда.

Како из Основног суда у Сјеници наводе да нису добили „одлуку ниједног органа“ да Вучковић не може да обавља судијску функцију, евидентно је да председник ВКС-а о овој ствари није ни одлучивао.

Или је одлучио да нема сметње да судија који се сумњичи да је на радном месту прекршио закон настави да ради на том радном месту.

Зденко Томановић кандидат за председника АКБ

Један од кандидата за председника Адвокатске коморе Београда (АКБ) на предстојећим изборима, како ФоНет незванично сазнаје, биће и угледни београдски адвокат Зденко Томановић, који је о кандидатури писмом обавестио комору београдских адвоката. У писму у које је ФоНет имао увид, Томановић указује на ванинституционално владање и правну некултуру, наметање поданичке и коруптивне свести и правну и политичку праксу која води ка неуставном јединству власти. У таквим околностима, како је поручио у писму, „ми адвокати имамо моралну и професионалну обавезу да се боримо за владавину права, независне и самосталне институције“. Избори за ново руководство у Адвокатској комори Београда биће одржани 23. октобра 2021. Ранији председник АКБ Југослав Тинтор поднео је у јуну ове године неопозиву оставку на место председника, после захтева великог броја адвоката и правника. (ФоНет)

Вук Јеремић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар