Почетна » Возачи камиона из Србије пет дана без хране и воде на граници Украјине и Румуније, остали пролазе без сметњи

Возачи камиона из Србије пет дана без хране и воде на граници Украјине и Румуније, остали пролазе без сметњи

од admin
0 коментар

 

Нашима је понуђена варијанта да сачекају док им се статус не реши, речено им је и да могу да оставе камионе са робом, али нико од њих то неће да уради, јер ће остати и без товара и без возила – каже за Данас Александар Спасић, генерални секретар Пословног удружења Међународни транспорт.

Како Данас сазнаје, у подне је почео састанак амбасадора Украјине у Београду, Олександра Александровича у Министарству спољних послова а очекује се да између осталог, буде разјашњен и статус српских превозника који су се затекли у Украјини. Незванично, у украјинској амбасади сазнајемо да је можда проблем у роби која се превози, да је руског или белоруског порекла, али наши возачи истичу да је товар који возе српски, плаћен је.

Спасић каже да возачима, са којима је Удружење у сталном контакту, понестаје кеша јер банке не раде а банкомати су празни, али да и оно мало готовине што сакупе не могу да употребе јер су продавнице празне и немају где шта да купе. Волонтери који колону путничких аутомобила са избеглицама снабдевају храном и водом, њима не деле намирнице. Спасић каже да је слична ситуација била и на граници Мађарске и Украјине, али да је та група превозника у петак пуштена да настави пут Србије.

– Ми скупљамо податке о возачима и шаљемо их надлежном министарству које преко Министартсва спољних послова покушава нешто да уради, али је питање шта могу јер не постоји званичан став због чега камиони не могу да прођу. За руске и белоруске нам је јасно, њима су возила са робом заплењена, али српским не, само су задржани – објашњава Спасић и истиче да су на граници са Белорусијом, групи српских теретњака који су успели да по избијању рата пређу из те земље у Украјину, одузети камиони и роба а њима је наложено да се склоне, тако да су возачи пронашли смештај у једном од оближњих хотела.

Он истиче да је наша амбасада у Украјини обећала да ће учинити све што је могуће, али да је мало наде како ће било шта успети, јер се и они налазе под сталном ваздушном опасношћу, везе су им покидане и сада све зависи од тога како ће наше Министартсво спољних послова да наступи.

М. Н. Стевановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар