Почетна » Без договора произвођача и откупљивача малина о повећању откупне цене тог воћа

Без договора произвођача и откупљивача малина о повећању откупне цене тог воћа

од Други Пишу
0 коментар

Представници произвођача малина из удружења „Виламет“ и откупљивачи нису постигли никакав договор око повећања откупне цене тог воћа, већ су власници хладњача тражили додатни рок од седам дана да утврде да ли могу да подигну садашњу понуђену цену од 220 до 250 динара по килограму.

То је агенцији Бета, после састанка који је у Ариљу трајао скоро три сата, рекао потпредседник Удружења „Виламет“ Лазар Тодоровић.

„Откупљивачи, власници хладњача нису се изјашњавали колико могу да повећају садашњу откупну цену, већ су тражили нових седам дана да утврде да ли су у могућности да је повећају и колико“, рекао је Тодоровић.

Додао је да су откупљивачи рекли да би за три недеље већина њих требало да потпише уговоре са купцима, па ће тада, како су рекли, бити јасније колико могу да плате малину домаћим произвођачима.

Удружење „Виламет“ тражи да се малина од почетка бербе до краја плати по јединственој цени од 350 динара.

Састанку је присуствовао и министар пољопривреде Србије Александар Мартиновић који је, према речима Тодоровића, тражио да откупљивачи направе „помак у откупној цени“.

Тодоровић је рекао да ће се на састанку удружења одлучити шта ће се даље предузети.

Произвођачи из тог удружења су раније најављивали протест пред Владом Србије ако се не нађе задовољавајуће решење, јер сматрају да је садашња откупна цена ниска, обзиром на то да се малине у трговинама продају по цени од око 1.600 до 2.000 динара за килограм.

Род малина је, како је рекао Тодоровић, ове године подбацио у Србији за 50 одсто, а мањи је и у земљама које су највећи произвођачи: Пољској, Украјини и Чилеу, због чега је и понуда на тржишту мања, па је „нелогично да цена не расте за произвођаче, али расте код трговаца“.

Прошле године малине су откупљиване по 180 до 200 динара по килограму.

Тодоровић је рекао да су откупљивачи на састанку рекли да управо подижу кредите и да је у току њихово одобравање, те да би заостала плаћања за већ предате малине ускоро требало да буду измирена.

Shutterstock

Бета/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар