Почетна » Млади до 24 године највише изложени ризику од сиромаштва у Србији

Млади до 24 године највише изложени ризику од сиромаштва у Србији

од Други Пишу
0 коментар

У 2021. години стопа ризика од сиромаштва у Србији износила је 21,2 одсто и у односу на 2020. годину нижа је за 0,5 процентних поена. Лица старости од 18 до 24 године била су највише изложена ризику од сиромаштва.

Ради се проценту лица чији је (расположиви еквивалентни) приход нижи од прага ризика од сиромаштва, који је у 2021. износио 24.064 динара просечно месечно за једночлано домаћинство, наводи се у извештају Републичког завод за статистику.

Ова стопа не показује колико лица је стварно сиромашно, већ колико њих има приход нижи од прага ризика од сиромаштва.

Еквивалентни приход је укупни расположиви приход домаћинства равномерно расподељен међу члановима домаћинства према скали Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), наводи се у објашњењу.

Праг ризика од сиромаштва за домаћинство с двоје одраслих и једним дететом млађим од 14 година износио је 43.315 динара, док је за четворочлано домаћинство с двоје одраслих и двоје деце млађе од 14 година износио 50.533 динара.

Са друге стране, стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености износила је 28,5 одсто, и у односу на 2020. годину нижа је за 1,3 процентних поена.

Стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености показује проценат лица која су у ризику од сиромаштва, или су изразито материјално ускраћена, или живе у домаћинствима веома ниског интензитета рада.

У ставке материјалне ускраћености убраја се немогућност домаћинства да себи приушти адекватно загревање стана, немогућност да приушти машину за прање веша, аутомобил, да свим члановима приушти недељу дана одмора ван куће бар једном годишње, као и немогућност да подмири неочекивани трошак у износу од 19.400 динара, који би био плаћен из буџета домаћинства.

Међу ставке материјалне ускраћености спада и немогућност домаћинства да себи приушти телефон, телевизор у боји, месо или рибу у оброку (или њихову вегетеријанску замену) сваког другог дана.

Ту је, међу ставкама материјалне ускраћености, и кашњење са плаћањем ренте, рате за стамбени или потрошачки кредит или рачуна за комуналне услуге, за стан у којем домаћинство живи.

Ризику од сиромаштва највише изложени млади од 18 до 24 године

Посматрано према старости, лица старости од 18 до 24 године била су највише изложена ризику од сиромаштва, 27,7 одсто, као и лица стара 65 и више година, 22,7 одсто, пише Нова економија.

Најнижу стопу ризика од сиромаштва имала су лица старости од 25 до 54 године, 19,1 одсто.

Према типу домаћинства, домаћинства са издржаваном децом била су више изложена ризику од сиромаштва, 21,4 одсто, у односу на домаћинства без издржаване деце, 20,9 одсто.

Највишу стопу ризика од сиромаштва имала су домаћинства која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце, 38,8 одсто, а најнижу стопу ризика од сиромаштва имала су домаћинства која чине три или више одраслих особа, 14,3 одсто.

Стопа ризика од сиромаштва према најчешћем статусу у активности, за лица стара 18 и више година, показује да је 48,6 одсто незапослених лица било изложено ризику од сиромаштва.

Самозапослена лица имала су већу стопу ризика од сиромаштва од лица запослених код послодавца, 14,5 одсто у односу на 5,4 одсто.

За пензионере ова стопа износила је 19,9 одсто.

Нова економија/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар