Почетна » ФЕРКА: Важно је борити се на различите начине

ФЕРКА: Важно је борити се на различите начине

од Жиг Инфо
0 коментар

Кампања ФЕРКА настављена је у Кикинди. На трибини о предстојећим локалним изборима, одржаној 16. маја, говори су Јелена Јеринић (народна посланица, ЗЛФ), Павле Цицварић (студент ФПН-а), Саво Ђурђић (судија у пензији), Маја Стојановић (извршна директорка Грађанских иницијатива) и Јелка Јовановић (новинарка).

Маја Стојановић из Грађанских иницијатива истакла је да је ФЕРКА започела као кампања за фер изборе, али сада делује под слоганом “Изађи на ферку” која подразумева позив да се изађе на изборе.

“Не можемо очекивати да неко ко је изместио све институције из наших живота и направио заробљену државу одједном доживи просветљење. На тренутне разлике у опозицији треба гледати као на различите тактике које имају исти циљ”, изјавила је она.

Стојановић је подсетила да је иницијатива ФЕРКА покренута с циљем да Уставни суд одлучи да ли председник државе крши Устав тиме што се његово име налази на свакој изборној листи на локалним изборима. Стога, да би тај поступак био покренут, потребно је да га подржи 84 народних посланика, а до сада је иницијативу потписало њих 59.

Пензионисани судија Саво Ђурђић нагласио је значај институционалне борбе, рекавши да не треба одустајати од институционалне борбе, али и да се не сме дозволити да борба пређе на улицу. Ђурђић је подсетио да Кикинђани нису имали опозиционе представнике од 2020. године услед “покушаја да се бојкотом укаже да немамо демократију у Србији”.

“На локалу се најбоље види неуспех једне политике која нам се према изјавама из централе Београда представља као успешна”, рекао је Ђурђић.

Народна посланица Зелено-левог фронта Јелена Јеринић скренула је пажњу на свеприсутну злоупотребу права, наводећи да је “криминална хоботница чији су пипци свуда – у вртићу, на радном месту, свуда где су ресурси”.

“Многи су ту који свесно учествују и зато морамо да указујемо на одговорност свих оних који у тим деловима система учествују”, рекла је Јеринић. Како је истакла у Србији је данас први пут после увођења вишестраначка на свим нивоима једна партија на власти.

“Нема општине и града у којима је другачија власт и то је резултат бојкота. Не излази се на изборе само онда када се унапред зна да ће се победити, већ је питање да ли ћемо имати своје представнике”, изјавила је она.

Студент Павле Цицварић из Ужица је истакао проблем игнорисања локалних тема, попут горуће депоније у Ужицу, у корист спољнополитичких питања.

“Локални проблеми гурају се у страну јер је за власт лакше да поене покупи на другим темама”, истакао је он.

Следећи скуп у оквиру иницијативе ФЕРКА биће одржан данас, у 19 часова, у Суботици, улица Клара и Роса/Петефи Шандора 15.

На тој трибини ће говорити:

Маргарета Томо, новинарка Szabad Magyar Sz

Изабела Лањи Хнис, менаџерка Туристичког кластера

Елена Чавлин, студенткиња

Павле Цицварић, студент

Модератор догађаја биће Владимир Половина, оснивач школе критичког мишљења Центар за науку и уметност.

Можда ти се свиди

Оставите коментар