Почетна » Србијо, помози, гушимо се и разбољевамо: Грађани Бора три године удишу отрове

Србијо, помози, гушимо се и разбољевамо: Грађани Бора три године удишу отрове

од admin
0 коментар

 У рударском и индустријском граду какав је Бор, загађење ваздуха је нешто уобичајено, можда чак и нормално, али мора ли тако да буде? Морају ли деца овог града да одрастају знајући да имају велике шансе да у позним годинама оболе од рака, јер су читаво детињство удисали отрове, непрестано током 24 сата.

„Влада Србије је 2015. године уложила 350 милиона евра у пројекат ‘Нова топионица’ и тада је Боранима обећано чисто небо над градом. Међутим, након пуштања у рад, доживели смо загађење као никада пре. Тада сам предводила грађанске еколошке протесте, који су били врло масовни. У то време је чак девет инжењера из управе РТБ Бор устало против тадашњег руководства и оптужило их за одступање од пројекта и превремено пуштање топионице у рад. Сви су добили отказе, а након више месеци су судским путем враћени на посао. Све то је, уз протесте, уродило плодом. Проблем је решен тако што је смањен ниво производње, тиме и загађење“, прича Живковић.

А онда су дошли Кинези…

„Доласком Кинеза, ниво производње је повећан и наравно знали смо да такав начин рада постојећа технологија неће моћи да изнесе. Отуд и толико загађење. Поред тога, споран је и концентрат, мада надлежна министарства још увек не одговарају на питање о његовом хемијском саставу коришћеном у 2019. години. Током читаве 2019., Борани су били у спорадичним протестима и блокадама капије Зиђина. Ти протести били су последица нереаговања државних институција на притужбе грађана. У организацији протеста учествовале су и политичке странке и удружења грађана и појединци. Поред ванинституционалне борбе, обраћали смо се свим надлежнимм министарствима, еколошким инспекцијама, градској власти, али одговора није било“, каже наша саговорница.

У Бору је концентрација сумпор диоксида (СО2), као и тешких метала (арсен, кадмијум, олово, жива) драстично повећана од 2018.

„Трујемо се континуирано већ пуне три године. Рекорд у прекорачењу СО2 је 5.000 микрограма по метру кубном ваздуха, од дозвољених 250. Рекорд арсена је 200 пута преко законом дозвољене границе. Државна здравствена студија, мало сакривена на сајту Батута упозорава на драстично повећање броја малигнитета у Бору у односу на друге градове Србије. Такође каже и да је животни век у Бору скраћен за десет година“, наглашава Живковић.

По просторном плану Србије, читава Тимочка крајина је спремна за прекопавање, а борска села се већ измештају.

Кинези већински власници од 2018.

Кинеска компанија Зиђин преузела је РТБ Бор као већински власник 18. децембра 2018. године, када је уплатила 350 милиона долара за докапитализацију. Зиђин је тада стекао 63 процента власништва и обавезао се да до 2024. инвестира 1,26 милијарди долара, као и да ће очувати 5.000 радних места. Зиђин је одмах отплатио све дугове РТБ Бор у износу од око 200 милиона долара.

„Злотска река, једина здрава, је летос пресушила и довела до помора риба, јер је испумпавана за потребе овако високог нивоа производње. Штетне материје из Робуле језера, у којем су отпадне воде, одлазе у Тимок и даље у Дунав. Посебно забрињава то што наше институције ћуте, на то што је страном инвеститору дозвољено све и ван закона наше државе, а у Уговору о продаји РТБ Бор, само до 50. странице можете наћи неколико кривичних дела. Лично сам делове Уговора проследила Републичком јавном тужилаштву, али помака нема. Док нека нова власт не покрене рад институција и провери могућност враћања већинског власништва фабрике и рудника у корист државе, еколошке организације и активисти би бар могли да помогну Боранима у вршењу притиска да се производња спусти на пројектни ниво, и тиме смањи загађење, док се не доврши нова технологија за коју Кинези кажу да је наводно у припреми“, позива активисткиња Живковић.

Међутим, протести, и уопште сви начини борбе Борана, нису наишли на подршку шире јавности.

„Дали смо све од себе да нас чује Србија и наша власт, и помогну нам, али не вреди, оставили су нас да изумремо или да се народ исели. а овај крај претворе у пустињу. Поред домаћих медија, у Бор је доведен и Њујорк Тајмс, Ле Монде, четири немачка медија, пољски и енглески медији, а Бор је чак стављен и на дневни ред ЕУ Парламента. Ништа није помогло да се наша власт тргне и учини нешто да нас спаси загађења и сачува нам здравље“, револтирано закључује Живковић.

Ана Вушовић Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар