Почетна » Милан Јовановић пет година чека правду: Најтеже ми је кад се сетим како су аплаудирали Симоновићу зато што ми је запалио кућу

Милан Јовановић пет година чека правду: Најтеже ми је кад се сетим како су аплаудирали Симоновићу зато што ми је запалио кућу

Интервју за Цензоловку

од Други Пишу
0 коментар

Сви све знају о мучном и дугом путовању Милана Јовановића до правде. Пет година како је спаљена кућа новинара из Гроцке, а нема правоснажне пресуде. Ни одштета за уништавање свега што су Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин стицали у животу још није на видику.

Кућу су у међувремену обновили захваљујући донацијама, али одговорни за злочин још нису кажњени. После две осуђујуће пресуде основног суда, од октобра се чека да Апелациони суд закаже јавну седницу и одлучи о жалбама првооптуженог Драгољуба Симоновића, бившег председника Општине Гроцка, и других.

Цензоловка: Како се осећате због тога?

Милан Јовановић: Пет година супруга и ја чекамо мало правде, али не верујем да ћемо ту правду и да дочекамо. Старост ради своје. Све смо болеснији. Не надамо се пуно. Правда је, очигледно, за нас слепа, већ је помало и ћопава, јер никако да стигне до нас.

Добро знамо да су у овој земљи све полуге власти у рукама једног човека. Чему можемо да се надамо? Чему може да се нада породица Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић, Милана Пантића из Јагодине? Не можемо да се надамо ни неком бољем сутра, кад нам институције не постоје. Нема шансе.

Уосталом, ја нећу боље сутра, хоћу боље данас. Они су боље сутра под слоганом “За нашу децу” већ обезбедили за своју децу и за унуке и за чукун унуке, а ја хоћу да и наша деца имају бољу будућност.

СВИ ЗНАЈУ КО ЈЕ НАПАО МАТОРЧЕВИЋА. ШТА ЋЕ ДА ПРЕДУЗМЕ ПОЛИЦИЈА?

Цензоловка: Пет година је прошло и од напада на Жељка Маторчевића, уредника Жиг инфа. Он није дочекао ни десети део сатисфакције коју сте ви добили. Да ли разговарате о томе?

Милан Јовановић: Није дочекао, стварно ми је жао. Знамо ко је то урадио. Чак се и у општини та особа хвалила и жалила да је био добар Драгољубу Симоновићу и Српској напредној странци кад је тукао Жељка Маторчевића, а сад им као не ваља више. То смо сазнали и саопштили полицији. Шта ће они да предузму даље, не знам. Сви у општини знају ко је то урадио.

Био сам присутан кад су признавали

Цензоловка: Одбрана је упорно, током целог поступка, покушавала да кључне доказе избаци из предмета. Инсистирали су на тврдњи да је од другооптуженог Михаиловића обманом изнуђено признање, а претњама од трећеоптуженог Новаковића. То је поново основа њихових жалби Апелационом суду.

Милан Јовановић: То су будалаштине. Имам њихове изјаве јавном тужиоцу. Био сам присутан кад су признавали. Потписали су и њихови адвокати. И то у мом присуству. То што сад покушавају је чиста лаж.

Цензоловка: Да ли мислите да ће Апелациони суд да поклекне пред Симоновићевим адвокатима? Основни суд је два пута до сада одбацио те тврдње одбране.

Милан Јовановић: Апелациони суд има испред себе исте те изјаве, дате пред њиховим адвокатима, у канцеларији јавног тужиоца Предрага Миловановића. Имају потписе њихових адвоката. И моја супруга је била присутна. Сви смо заједно седели у истој канцеларији. Чему те лажи? Зар је могуће да су толико безобразни? Да ли на Правном факултету постоје предмети где се учи како лагати судије, тужиоце и јавност? Ван памети су више те лажи.

Немам више мира. Идем од суднице до ординације

Цензоловка: Шта вам је за ових пет година било најтеже?

Милан Јовановиће: Најтеже ми је свакодневно одлажење на суд. Педесет једно рочиште по судовима, по тужбама Драгољуба Симоновића. Идем од суднице до ординације. Немам више мира који сам имао. Није више то то.

А највише ме боли кад се сетим како су, на почетку суђења, дошли из Српске напредне странке пред суд да аплаузима награде Драгољуба Симоновића зато што ми је запалио кућу. То нормалне особе не могу да ураде. Кад погледам снимке седнице Скупштине Општине Гроцка, сви су устали и аплаудирали Драгољубу Симоновићу зато што ми је запалио кућу. То је ужасно погледати. Ја те снимке чувам и држим у архиви. А сви ти чланови СНС који су били испред суднице да аплаудирају, они су данас напредовали у странци. Да не поверујете да је то истина.

Цензоловка: Како је Јела са здрављем?

Милан Јовановић: И она се лечи. Јела не сме ноћу да заспи. Целу ноћ слушам бат њене шетње по собама. Не сме да заспи.

Цензоловка: Да ли је било неких ствари за ових пет година које су вас осоколиле?

Милан Јовановић: Једино то што су сви часни и поштени грађани уз мене. Новинари су сви уз мене. Сви ме подржавају у томе што сам радио и што сам писао. На крају се испоставило да је све што сам писао тачно, јер је и тужилаштво почело неке предмете да вади из фиоке на основу онога што смо некада писали и извештавали. Надам се да ће мој рад угледати светлост дана и да ће Симоновић бити кажњен за недела која је починио.

Сада сам сведок да све то што је Драгољуб Симоновић покрао, а о свему томе смо ми писали, он то данас бесомучно троши, прави огромне објекте, хладњаче, чуда, а за грађевинску фирму коју је нелегално стекао увезао је силне машине и направио грађевинске оперативе.

Ту фирму је поделио, пола дао ћерки, пола сину, сву покретну и непокретну имовину преписао је на децу и на супругу, тако да Драгољуб Симоновић сад нема ништа, једном речју – бескућник, кандидат за социјалну помоћ. Како ће се од њега наплатити штета коју ми је нанео? Стварно не знам шта чека правосудни систем Србије и кад ће почети да функционише ова држава.

АПЕЛАЦИЈА: СУЂЕЊЕ ЋЕ БИТИ УСКОРО

Цензоловка је поново упутила питање портпаролки Апелационог суда Мирјани Пиљић да ли је заказана седница у случају Симоновић и остали. Подсетили смо да се 12. децембра навршава пет година од ноћи када је на кућу Милана Јовановића и Јеле Дељанин бачен Молотовљев коктел.

“Није још увек заказано суђење, али верујем да ће бити ускоро”, одговорила је Мирјана Пиљић.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар