Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа 78 ДАНА ПАКЛА: Дан када је НАТО прекинуо бомбардовање Југославије

78 ДАНА ПАКЛА: Дан када је НАТО прекинуо бомбардовање Југославије

од admin
0 коментар

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије трајала је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Интервенција је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца.

НАТО је 24. марта 1999. године у 20:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте.

У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Напади су суспендовани 10. јуна, након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Иако је Кумановски споразум потписан дан раније, чак и 10. јуна око 13:15, ракетирано је село Кололеч у општини Косовска Каменица.

Истог дана у Савету безбедности је усвојена Резолуција 1244. по којој СР Југославија (Србија) задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом УНМИК-а и КФОР-а.

Са војском и полицијом у Србију је избегло више од 200.000 косметских Срба и других неалбанаца. Председник СРЈ Слободан Милошевић саопштио је да је током агресије НАТО пакта погинуло 462 припадника ВЈ и 114 полицајаца. Број цивилних жртава никада није прецизно утврђен, а досадашње процене варирају у зависности од извора. Према српским подацима, за време 78 дана бомбардовања погинуло је око 2500 цивила.

 

(dnevno)

Можда ти се свиди

Оставите коментар