Почетна » ПОТРЕБНА ФИНАСИЈСКА СРЕДСТВА ЗА ШАМПИОНКУ Грочанка Јована Срдановић – садашњост и будућност шаха у Србији

ПОТРЕБНА ФИНАСИЈСКА СРЕДСТВА ЗА ШАМПИОНКУ Грочанка Јована Срдановић – садашњост и будућност шаха у Србији

од admin
0 коментар

Јована Срдановић има 14 година, а за осам година бављења шахом освојила је око стотину медаља и 40 пехара! Актуелна омладинска првакиња Србије у шаху изборила је учешће на европским и светским првенствима. Да ли ће тамо бранити боје Србије, зависи од тога да ли ће бити новца за путовања.

Јована је научила да игра шах кришом, гледајући како то раде старија браћа. Убрзо је почела да их побеђује. Први турнир одиграла је са 7 година. Прво такмичење је донело и прву медаљу.

„Тренирам од своје шесте године. Мој таленат је ‘провалио’ мој тренер Зоран Билбија. Најдража медаља ми је са европског првенства од 2015. године, тамо сам освојила прво место“, рекла је Јована.

Свакодневно тренира по сат и по. Открива нам тајну – за једног доброг шахисту је потребно да вежба и да има самопуздање. А оно јој не мањка ни када се посвети балету. Ту има десетак медаља.

„Са балетом смо биле групно међународне првакиње у Италији и биле смо друге исто на међународном такмичењу у Шапцу“, додала је Јована.

У Шаховском клубу Београд кажу да имају моралну обавеза да подрже Јовану. Међутим, новца нема, те позивају оне који могу, да помогну младој шахисткињи.

Она је обезбедила себи учешће на три велика турнира на светском првенству у Италији, на Првенству Европе у Румунији, и на Првенству света у Монтевидеу, у Уругвају, али постоји и друга страна медаље. Потребно је Јовану подржати, недостају финансијска средства.

А код Јоване ни одличан успех не изостаје. Планира да упише економску школу, а између шаха и балета, ипак је одабрала шах.

 

РТС

Можда ти се свиди

Оставите коментар