Почетна » Коељо тражи да пише роман о Караџићу

Коељо тражи да пише роман о Караџићу

од admin
0 коментар

Чувени светски књижевник послао у Хашки трибунал занимљиву поруку. Занима га како се бивши лидер РС скривао под именом др Драган Дабић

СЛАВНИ светски писац Пауло Коељо жели да пише роман о Радовану Караџићу! Како „Новости“ ексклузивно сазнају, овај његов предлог стигао је у хашку ћелију ратног председника Републике Српске. И не само то, популарни књижевник спреман је и да дође у Холандију и да са некадашњим лидером босанских Срба проведе две недеље, како би му овај потанко испричао како се годинама скривао под лажним именом и брадом доктора Драгана Давида Дабића!

Како преносе наши добро обавештени извори, Караџић засад још није прихватио да део своје лажне биографије потпуно оголи и исприча бразилском књижевнику. Иако свестан да би његова филмска прича имала планетарни одјек, а са Коељовим потписом и милионске тираже, хашки притвореник још вага ову врло примамљиву понуду.

Несумњиво је да је скривање доктора Дабића било оригиналније, а његова физичка трансформација вештија него у било ком криминалистичком филму. Слободно се крећући међу народом, шетајући по српској престоници, идући и на посао, практично пред носем свим службама које су га годинама јуриле, Караџић је имао најбољи заклон.

Живео је у солитеру у Блоку 45 на Новом Београду. Бавио се психијатријом, што му је била основна професија и по Србији држао предавања. Издржавао се тако што је радио у две приватне ординације, у једној на Новом Београду и у другој у Београдској улици у центру града. Нико од осталих запослених после његовог хапшења није могао да верује да су сарађивали баш са најтраженијим бегунцем. Возио се углавном градским аутобусима и сваког месаца куповао маркицу за ГСП. Имао је чак и свој веб-сајт.

Непрепознатљив са огромним наочарима, дугом седом брадом, брковима и косом везаном у реп учествовао је на трибинама, промоцијама, фестивалима. Углавном је носио и шешир. Са неких од тих његових наступа, где га је слушало и по неколико стотина људи, извештавали су и медији, али никоме није ни падало на памет да је предавач или њихов саговорник, уз Ратка Младића, човек за којим практично трага цела планета.

Др Дабић на трибини у Кикинди

Два месеца пред хапшење учествовао је на фестивалу здравог живота на Ади Циганлији. Држао је предавање „Како неговати сопствену енергију“ пред хиљаду људи. Са тог догађаја извештавале су чак и телевизије.

У Центру за културу у Смедереву учествовао је у промоцији часописа „Здрав живот“ и представљен је као Драган Дабић, неуропсихијатар и истраживач у области психологије и биоенергије. И ту је говорио о односу тиховања и медитације. Сарађивао је и са часописом „Здрав живот“, у којем је писао углавном о алтернативној медицини.

После хапшења многи су се чудили како у разговорима нису препознали његов карактеристичан глас, јер није било двојбе да је физичком трансформацијом без проблема заварао свакога.

И хапшење Радована Караџића било је несвакидашње. У руке агената БИА пао је 18. јула 2008. у градском аутобусу 73 који саобраћа од Блока 45 до Батајнице. Негде по изласку из Земуна, око пола девет увече, док се аутобус приближавао стајалишту Радован је седео, кад су му пришла два агента и са леђа ставила капуљачу на главу, тако да није могао да види ко га је ухапсио. Није пружао отпор и мирно је изашао и ушао у службени аутомобил. Очи су му откривене тек у притворској соби. После четири дана објављено је да је Караџић ухапшен 21. јула и та вест је истог трена обишла планету.

Караџић под лажним именом ишао и на пријеме

СВЕТСКА СЛАВА СА „АЛХЕМИЧАРЕМ“

КОЕЉА сматрају једним од најутицајнијих писаца данашњице, чија су дела продата широм света у тиражу од преко 150 милиона примерака, објављена у 170 земаља и преведена на више од 80 језика.

Он је аутор неких од најчитанијих књига нашег доба, као што су „Дневник једног чаробњака“ и „Алхемичар“, са којима је стекао светску славу. Потписао је и многе друге књиге које су дирнуле срца људи широм света – „Брида“, „Вероника је одлучила да умре“, „Једанаест минута“… Добитник је бројних престижних међународних награда, члан је Бразилске књижевне академије од 2002. године, а од 2007. године и амбасадор мира Уједињених нација. Додељено му је и признање Гинисове књиге рекорда за најпревођенијег аутора једног романа – за „Алхемичара“.

КОМИСИЈА ДА ПРОВЕРИ СУД

КАРАЏИЋ је у понедељак упутио отворено писмо челницима земаља чланица Савета безбедности УН у којем указује на неправду која му је учињена у поступку пред Хашким трибуналом и предлаже оснивање комисије која би анализирала досадашњу праксу овог суда.

Он наводи да је порота у обзир узимала сведочења официра нижег ранга који су, за разлику од оних који су имали већи чин, у БиХ долазили уверени у српску кривицу. Зато су се њихова сведочења умногоме разликовала од извештаја званичника УН. Пише и да су ти нижи официри чак кријумчарили оружје и муницију за друге две зараћене стране. Истиче и да је изостанак истражног судије ставио велики терет на одбрану, која је сама морала да прикупља доказе о невиности и која је била зависна од добре воље Тужилаштва да открије ослобађајуће материјале на време.

(С. Б. М.)С. Ј. МАТИЋ   Новости

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар