Почетна » Кушнер „бацио“ око и на албанску обалу: У плану луксузно летовалиште на месту нетакнуте природе

Кушнер „бацио“ око и на албанску обалу: У плану луксузно летовалиште на месту нетакнуте природе

од Други Пишу
0 коментар

Приватницима превоз, страним инвеститорима атрактивне локације. Џаред Кушнер већ се похвалио сликама будућег стамбено-пословног објеката на месту срушеног Генералшатаб. Али, зет Доналда Трампа „бацио“ је око и на албанску обалу. План је да направи луксузно летовалиште на месту нетакнуте природе. Више у Ројтерсовој причи.

Јон Ворпси крзо двоглед гледа фламингосе и пеликане који праве паузу на миграционој рути, и то на заштићеном подручју јужне Албаније.

Страхује да ће ови призори нестати ако зет Доналда Трампа Џаред Кушнер оствари свој план да направи ризорт у близини Валоне, на месту борових шума, маслињака, пешачких стаза, где стока слободнао шета плажама.

„Тешко је када знамо да ово подручје, ова природа неће бити ту за наредне генерације. Приорда је ово формирала милионима година, ово је једно од најважнијих заштићених подручја Албаније које ће ускоро личити на туристички Ксамил“, каже орнитолог Јон Ворпси.

Кушнер је прошлог месеца објавио планове за пројекте у Албанији и Београду, на месту генералштаба.

Иако се локално становништо прибојава овог пројекта, власти тврде да неће упропастити природу.

„Материјали од којих ће се градити ће бити еколошки. Дакле, нећемо ништа упропастити него ћемо пројекат хармонизовати са пределом. Ми желимо да Валона буде туристичка дестинација, а како ћемо привући људе без инвестиција. Имаћемо нешто добро, јединствено по питању квалитета, нешто изграђено на одржив начин“, каже градоначелник Валоне Ермал Дреда.

„Туристи стално посећују ову област, али ако ово претворе у бетон, онда ништа посебно овде неће остати“, каже Ворпси.

Руке од овог пројекта већ трљају и трговци некретнимама:

„Чим је објављена вест, скочиле су и цене некретнина. Сви причају како ће имати поглед на Трампове виле. За недељу дана цене су скочиле 100-200 евра по квадрату“, каже агент за некретнине Флори Брахимај.

Занимљиво је и то што је Кушнер поднео план за изградњу само неколико недеља пошто је албански парламент дозволио градњу хотела и ризортива са пет и више звездица у заштићеним зонама.

Ускоро би уместо фламингоса и пеликана овде могле да буду јахте, базени, ексклузивне виле.

Албанија привлачи све више туриста, прошле године било их је 10 милиона, што је за тећину више него 2022.

Foto printscreen N1

Душан Млађеновић  Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар