Почетна » Стефановић: У наредне две недеље предлози модела за обавезни војни рок

Стефановић: У наредне две недеље предлози модела за обавезни војни рок

од Други Пишу
0 коментар

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да ће у наредне две недеље Министарство одбране предложити председнику Србије Александру Вучићу моделе по којима би могло да се обавља обавезно служење војног рока, а онда ће уследити дужа јавна расправа после које ће бити донета одлука да ли ће бити обавезног служења војске.

Он додаје да се о теми обавезног војног рока разговара већ неко време са стручњацима, како унутар Министарства одбране и војске, тако и са онима који су заинтересовани да се укључе у тај процес.

„То није лака тема из многих разлога и желимо да, кад будемо доносили предлог председнику Вучићу, и када будемо предлагали модел који сматрамо за најцелисходнији, то буде нешто што ће одговарати и Србији и њеној одбрани, али и младим људима који ће доћи до евентуалног служења војног рока“, рекао је Стефановић за Јуроњуз, саопштило је Министарство одбране.

На питање да ли је ова тема поново доспела у жижу интересовања јавности због тога што се у Европи одвија оружани сукоб, Стефановић истиче да ново покретање расправе о служењу војног рока не би требало повезивати са дешавањима која су „тренутно актуелна“.

„Постоји много разлога из којих разматрамо могућност укидања суспензије служења војног рока. Једна од њих је могућност војске да ефикасно одбрани нашу земљу у сваком тренутку, али и да обучимо младе људе како да користе сложене системе борбене технике и, наравно, све оно што је ново. Ја када сам служио војску био сам везиста, и техника које смо тада

користили за везу и ова сада су неупоредиве“, нагласио је министар.

Према његовим речима, да би постојали људи способни да у датом тренутку одбране своју земљу, неопходно је и да постоји могућност да људи нешто науче о свему томе и дају свој допринос. Додаје, међутим, да ће најсложенија средства борбене технике, односно она где је обука много дужа од неколико месеци, и даље ипак користити само професионални

војници.

„Али не требају вам две године за Талесов радио уређај, на пример, или да стекнете знања и вештине који су неопходни за одбрану земље. Коришћење свих основних средстава војног наоружања, опреме и технике… можда ће неко бити и у инжењеријским јединицама или информатичар, који ће помагати у сајбер заштити наше земље. Управо зато што је тема сложена, о томе и тако дуго разговарамо“, каже министар одбране.

Наглашава да ће током наредне две недеље министарство дати одговор на питање капацитета у 51 касарни у земљи, финансијске аспекте, као и моделе за обуку. Према тренутним проценама има између 15.000 и 20.000 младих људи који могу да дођу у ситуацију да служе војни рок. И даље ће, истиче Стефановић, у Војсци Србије бити значајно већи број професионалних војника, који се неће укидати.

„Млади људи би дошли у јединице и попуњавали их према предлозима Генералштаба, највероватније у четири упутна рока ако би служење било три месеца, односно 90 дана“, каже министар.

Стефановић је, такође, рекао да евентуално увођење обавезног војног рока не значи уједно и припрему јавности за промену статуса Србије по питању војне неутралности.

„Србија је у потпуности посвећена војној неутралности, и када сте војно неутрални можете да се ослоните на себе за заштиту националних интереса“, рекао је министар.

Додао је како Србија жели да остане војно неутрална јер је то у њеном интересу, и да сарађује са свима, али наравно „и да има војску која је способна да штити своју земљу“.

„Ови млади људи ће добити одређена знања, а ми хоћемо да користимо активније и резерву. Верујем да ће све ове идеје, када их будемо имали све на столу, дати потпуну слику тога какву војску хоћемо да имамо у наредних 10, 15 или 20 година“, рекао је Стефановић.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар