Почетна » Министар: Образовни систем Србије спреман за повратак деце, одговорност на директорима школа

Министар: Образовни систем Србије спреман за повратак деце, одговорност на директорима школа

од admin
0 коментар

 

„Страх је био велики и још увек је. Мислим да он тек попушта када се људи увере да је безбедно“, рекао је министар за ТВ-Б92.

Шарчевић је истакао да због деце чији родитељи морају да раде, постоји потреба да почну да раде „одређени делови образовног система“.

„Да неко не би водио децу код деде и бабе, или за оног ко нема пара да плати за чување детета, морамо направити ту врсту договора и с тиме су се сложили епидемиолози“, рекао је Шарчевић и поновио одлуку да се 11. маја отварају предшколске установе.

Препорука здравствене струке је да деца док су у тим установама не морају да носе заштитну опрему.

„Ми ћемо да обезбедимо опрему и направићемо пет великих пунктова за све установе“, рекао је Шарчевић.

Најавио је да се на посао враћају скоро сви васпитачи међу којима има „и старијих који имају различите болести, па ћемо гледати да их релаксирамо“.

О деци из нижих разреда основних школа ће се највероватније старати учитељи, педагози, секретари, домари, навео је он.

„Ту могу да се смењују. Може да долази по потреби учитељ страног језика. Кад су већ седам-осам сати ту, да искористе то време“, рекао је Шарчевић.

Навео да између првог и четвртог разреда има укупно 265.000 – 268.000 деце.

Министар је истакао да ће инсистирати на одговорности директора „у смислу да је он (директор) главни дежурни и да сви процеси почињу и завршавају се код њега“.

Директор школе је „тај који има ауторитет да каже учитељу, ђаку, родитељу, чистачици: ‘Извини, ти то, ти радиш ово!’. Ја ћу то страшно контролисати. У закону стоји да ја њих могу да сменим“, рекао је Шарчевић.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар