Почетна » Начелник МУП-а разрешио дилеме: Ево за шта НЕ СМЕЈУ да вас ВРАТЕ СА ТЕХНИЧКОГ!

Начелник МУП-а разрешио дилеме: Ево за шта НЕ СМЕЈУ да вас ВРАТЕ СА ТЕХНИЧКОГ!

од admin
0 коментар

Улубљење није разлог да вас врате са техничког прегледа

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов саопштио је данас, поводом бројних примера враћања аутомобила са техничког прегледа, да није тачно да нису дозвољена никаква оштећења и указао на то да „оштећења која не утичу на безбедност возила нису разлог да оно буде окарактерисано као неисправно“.

Арсов је, како је саоптшио МУП, истакао да површинска корозија није разлог да возило буде третирано као технички неисправно, али да на шасији возила, односно на носећим деловима каросерије и поду возила није дозвољена дубинска корозија нити корозија која је изазвала рупу.

Начелник Управе саобраћајне полиције је објаснио да су према критеријумима које прописује нови Правилником о техничком прегледу возила, који је се примењује од 5. јула ове године, дозвољена мања оштећења на возилу, која не утичу на безбедност саобраћаја, попут огреботине, улегнућа насталих при паркирању возила, недостатак бочне лајсне, напрслине на предњим и задњим фаровима.

– Нису дозвољена већа механичка оштећења каросерије, шасије, пода, надградње, кабине – рекао је Арсов.

Према његовим речима, ни мање оштећење ветробранског стакла није разлог да он буде окарактерисано као неисправно.

Међутим, како је навео, уколико на ветробранском стаклу постоји више мањих или већих оштећења, која утичу на нормалну видљивост возача, онда се сматра неисправним.

Арсов је указао да се исправка погрешно уписаних податка о највећој дозвољеној маси путничких возила, као и утврђивање боје возила у складу са новим Правилником обавља само у случају када власник мења саобраћајну дозволу.

Он је додао да и даље, као и по старим прописима, возило може бити вишебојно.

Шта су „преправке“ на возилима?

Арсов је објаснио и како се, на техничком прегледу, третирају преправке на возилима.

– Уградња монтажно-демонтажних уређаја на возилима, који служе за превоз пртљага, не сматра се преправком возила – објаснио је Арсов.

Он је истакао да се преправком возила, која мора бити испитана, сматра промена врсте возила, накнадна уградња мотора другог типа, уређаја за спајање вучног и прикључног возила.

– Преправком се сматра и промена команди за управљање возилом лица са инвалидитетом, замена команде уређаја за управљање и других команди директно везаних за процес управљања возилом са десне на леву страну возила, као и свака друга промена декларисаних карактеристика уређаја на возилу, попут затамњивања стакала, накнадне уградње светлосних уређаја и металних ојачања каросерије – објашњава Арсов.

Арсов је поручио да ће припадници саобраћајне полиције, у контроли саобраћаја на путу и приликом надзора над радом техничких прегледа, посебну пажњу усмерити на идентификацију возила и исправност уређаја који могу да угрозе безбедност саобраћаја, саопштио је МУП.

Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар