Почетна » Отишли смо до болнице повезане са Дритановим братом и Брнабићкином партнерком: Осванула нова клиника са старом екипом

Отишли смо до болнице повезане са Дритановим братом и Брнабићкином партнерком: Осванула нова клиника са старом екипом

од Други Пишу
0 коментар

На адреси и у просторијама клинике чији је рачун блокиран због дуга, а у којој су радили брат Дритана Абазовића и партнерка премијерке Ане Брнабић, сада се налази Општа болница Авала. Реч је о приватној клиници која је основана само две недеље након што је блокиран рачун БиоЦелл болнице. Према сазнањима Нове, ове две здравствене установе не повезује само адреса, већ и доктор Милан Чутурило који је био на челу БиоЦелл-а, а сада је директор Авале.

У намери да проверимо шта се дешава са болницом БиоЦелл, у којој је један од сувласника Џихан Абазовић, брат одлазећег премијера Црне Горе, а начелница радиологије и чланица Надзорног одбора Милица Ђурђић, партнерка српске премијерке Ане Брнабић, отишли смо на адресу клинике чији је рачун блокиран због дуга.

Међутим и пре него што смо закорачили у некадашње просторије ове установе, на главном улазу приметили смо велико, црвено слово А. На споредном улазу писало је и „педијатрија“ са такође словом А. Унутра радови, малтер, мердевине, целофан преко подова и намештаја, кречење у току.

Објашњене је уследило када смо попричали са чуваром, који нам је открио да се на месту старог БиоЦелл-а отвара нова болница Авала, али да датум отварања још није познат. Нагласио је да је БиоЦелл затворена и додао да нико не зна шта се са овом болницом догодило.

А догодило се то да је највероватније променила име и власника. Дуг је остао исти, а рачун блокиран.

Наиме, према званичним подацима из АПР-а, на истој адреси где је био БиоЦелл налази се Општа болница Авала, која је основана 23. августа 2023. године. То се дешавало две недеље након што је блокиран рачун БиоЦелл-а.

У подацима је наведено да је власник болнице предузеће Долдер Гранд д.о.о. Владе Вуковића, а као основна делатност наводи се „хотели и слични садржаји“.

Адрес није једина заједничка ствар. Наиме, као директор ове приватне установе уписан је доктор Милан Чутурило. Он је на тој функцији био и у болници БиоЦелл.

Занимљиво да је доктор Чутурило био својевремено и медицински директор „Биобанке“, банке матичних ћелија, која се као и БиоЦелл, доводи у везу са Винцула Биотецх Гроуп.

О свим овим променама запослени не знају ништа.

„Ово је потпуна шизофренија! Ништа нам није јасно, нико нам ништа не говори, не обавештава нас, а дугују нам новац. Затворили су болницу, блокиран је рачун због милионских дугова о којима ништа нисмо знали. Људи су остали без посла и без исплаћене, сада већ две плате. Пацијенти који су у поступку вантелесне, као и труднице које су чекале порођај, преусмерени су у друге установе. Они који стоје иза целе фарсе су се договорили да отворе потпуно нову болницу са новим именом, истом делатношћу и новим капиталом. Чутурило је био директор у БиоЦелл, а сада је директор и у ‚Авали‘, значи на два места, с тим што једна болница више не постоји. Шта је са парама? Ко ће да отплати дуг и одблокира рачун и врати нам заостале плате?“, у разговору за Нова.рс револтирано пита докторка, која је радила у БиоЦелл болници, а која је у обавези да остане анонимна из правних разлога.

Она наглашава да ће БиоЦелл вероватно прогласити стечај.

„То је најбољи начин за оне који су у сенци целе приче, да оперу паре. И не би им било први пут. То је неки капитал који се врти у круг, а припада очигледно истој групи људи, која све нас праве будалама, а надлежни ћуте“, наглашава она.

У овој приватној здравственој установи било је запослено више од 100 људи, а на десетине пацијената пријављивало се на лечење свакога дана.

„Међу пацијентима су биле труднице, парови у процесу вантелесне оплодње и бројни други пацијетни. Сви они, као и ми бивши запослени, сада смо у неизвесности и чекамо епилог приче. БиоЦелл правно још није прогласио стечај. Нова клиника, односно стара болница са новим именом и капиталом, није формално-правно у обавези да поново запосли исто особље које је радило у БиоЦелл-у, а такође не морају да примају ни старе пацијенте. Ако то ураде, биће само њихова добра воља“, каже ова докторка.

Подсетимо, рачун компаније Винцула Биотецх Гроуп у сувласништву Џихана Абазовића, блокиран је због дуга. У регистру дужника у принудној наплати Народне банке Србије, рачун ове фирма, у чијем је власништву БиоЦелл болница, је у блокади за укупан износ од 321.379.120, 25 динара, што је око 2.746.830 евра, а блокиран је 9. августа.

Према подацима са АПР-а, Абазовић и још неколико појединаца су мањински власници Винцула Биотецх Гроуп. У власништву Робних кућа Београд бизнисмена Милије Бабовића је 15 одсто, а већински власник је кипарска компанија Енсифолиа са 75 одсто, Марк Стрбад има 3,18 одсто, Миомир Кнежевић 3,82 одсто, Александар Љубић 1 одсто, Владимир Хархаји и Душан Марић имају по мање од један одсто.

Болница БиоЦелл отворена је у октобру 2022. године, у ексклузивном стамбено-пословном комплексу “Wест 65” у Новом Београду, а у опремање и завршне радове, како су пренели медији, уложено је седам милиона евра.

На наша питања о блокади рачуна, проблемима због којих је клиника престала са радом и будућности запослених, из БиоЦелл болнице нису одговорили до објављивања овог текста.
Такође, ни доктор Милан Чутурило није одговарао на наше позиве и поруке, до објављивања овог текста.

Foto: Nova.rs

Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар