Почетна » СафеЈоурналистс: Независна комисија за медије на Косову не треба да одузме медијску лиценцу медију КЛАН КОСОВА

СафеЈоурналистс: Независна комисија за медије на Косову не треба да одузме медијску лиценцу медију КЛАН КОСОВА

од Други Пишу
0 коментар

Министарство индустрије, предузетништва и трговине Косова суспендовало је дозволу за рад приватној националној телевизији Клан Косова одлуком без преседана, без навођења правног основа и без претходног обавештења.

Министарство, односно косовска Агенција за привредне регистре, донела је одлуку да “суспендује сертификат о пословању компаније „КЛАН КОСОВА“ ДОО, власнице ТВ канала КЛАН КОСОВА”. Правни основ по коме је одлука донета није јасан и може угрозити рад поменутог медија. То такође може довести до одузимања медијске лиценце ТВ каналу КЛАН КОСОВА.

Удружење новинара Косова (АГК) сматра акцију владе, премијера Аљбина Куртија и Левизја Ветевендосје без преседана у новој историји Косова и директним покушајем да се диктира и контролише медијски садржај Клан Косова. Из АГК-а сматрају да је оваква одлука донета са циљем да се пренесе порука другим медијима, те да слобода медија и изражавања никада није била угроженија него што је тренутно.

„Згрожени смо одлуком, првом такве врсте у земљи од краја рата. Ово је јасан покушај Владе да оствари свој утицај на приватне медије. То је политички, добро планиран чин у све тежем окружењу у коме медији на Косову раде. Забринути смо за рад наших колега новинара, сниматеља и других медијских радника, у овим неизвесним временима“, рекао је Џемајл Реџа, председник АГК-а.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану АГК-у и позива Независну комисију за медије да не одузима медијску лиценцу и дозволи да се административне процедуре одвијају без притиска.

Можда ти се свиди

Оставите коментар