Почетна » Пољопривредницима у Србији касне субвенције и повраћај акцизе

Пољопривредницима у Србији касне субвенције и повраћај акцизе

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредни произвођачи у Србији рекли су да је мали број њих добио новац на име субвенција по хектару, а да касни и повраћај акцизе за купљено гориво.

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је за Бету да је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић обећала да ће субвенције бити исплаћене до 1. априла како би имали новац за сетву, али да га је до сада добило само око 15 одсто чланова тог удружења.

„Субвенције се исплаћују по мало, знам да је, што се тиче чланова нашег удужења, новац добило тек око 15 одсто њих, а Танасковић је обећала да ће нам исплатити до 1. априла да би се припремили за пролећну сетву“, рекао је Матковић.

Додао је да касни и повраћај акцизе на купљено гориво, а договор пољоприредника и Владе Србије је био да се новац врати за 14 дана, након куповине.

Председник Савеза удружења пољопривредника Баната Драган Клеут рекао је да 80 одсто пољопривредника, међу којима највише има оних који су добили решења за субвенције, али и оних који још чекају тај документ, још није добило новац.

„Нисмо добили ни први део субвенције од 18.000 динара по хектару, о други део од 17.000 динара, намењен за куповину семена, нико и не помиње иако је договорена укупна субвенција од 35.000 динара по хекару“, рекао је Клеут.

Ни акциза се, према његовим речима, не исплаћује у договореном року од 14 дана, има пољопривредника који су купили дизел и ни после 40 дана није им враћено, како је договорено, 50 динара по литру.

Клеут је рекао да је сетва „на прагу“ и да је ситуација „катастрофална“ јер су цене пшенице и кукуруза багателне, па пољопривредници немају новац и не могу да почну припрему за пролећне радове.

Пољопривредници су рекли да је поступак за повраћај акцизе компликован и да већина мора да тражи помоћ од пољопривредних служби. Објаснили су да када на пумпи купе гориво, тај рачун се аутоматски „закачи“ у е-аграру за њихов број газдинства, али се новац не враћа аутоматски, већ мора да се пише захтев да је гориво купљено за одређену површину.

Успорено се, како су рекли, у е-аграру проверавају и парцеле које су закупљене и за које је уредно склопљен уговор о закупу код нотара, након чега се одобрава право на субвенцију, а колики ће бити проблем разрешити стварно компликоване случајеве „не треба ни причати“.

Пољопривредници су 2023. године, након протеста блокадом више путних праваца тракторима договорили са Владом Србије субвенције од 35.000 динара по хектару и јефтиније гориво, тако што ће им од 179 динара колико за њих кошта дизел само на пумпама Нафтне индустрије Србије, бити враћено 50 динара по литру на име акцизе.

Захтев пољопривредника је био да им се омогући дизел, ослобођен акцизе, али Влада Србије није пристала већ је понудила могућност да плате гориво по пуној, али повољнијој цени од 179 динара за литар, а да им се након тога врати део акцизе од 50 динара по литру.

Foto N1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар