Почетна » Теткице и домари протестовали у Београду, траже да им се отпишу судски трошкови

Теткице и домари протестовали у Београду, траже да им се отпишу судски трошкови

од Други Пишу
0 коментар

Запослени у јавном сектору са минималним зарадама, пре свега теткице и домари, блокирали су на сат времена саобраћај на Тргу Славија у центру Београда, после чега су отишли у протестну шетњу до Председништва. Они траже да им се опросте судски трошкови у изгубљеним споровима, којима су тражили да им се исплати надокнада за топли оброк и регрес за годишњи одмор.

Неколико стотина помоћног особља запосленог у јавном сектору стигло је из разних градова, а носили су велике транспаренте „Буџет се прелива, а запослени са минималцем тону“. Људи у колони симболично су носили метле. На кружном току Славија је једно време био блокиран саобраћај, после чега су отишли до зграде Председништва „јер домари и теткице полажу наду у председников ауторитет и верују му“.

Како су рекли, писмом су се обраћали председништву, али није било одговора.

„Ови људи нису тражили ништа друго него право да једу у току рада и право на мизеран трошак током одмора, а добили су да плаћају парничне трошкове. Ови поштени и вредни људи су изнели терет кризе током пандемије, огромна је неправда шта се ради према овим људима. Одржавају системе болница, клиничких центара, вртића, а држава им враћа на овај начин. Захтевамо од Вучића да се престане са одмаздом према теткицама и домарима. Да држава хитно отпише све дугове на име парничних трошкова“, рекао је у обраћању окупљенима адвокат Иван Јечменица, који је заступао теткице и домаре на суду.

„Имамо и ми право на нормалан живот и егзистенцију, нама је то одузето. Прошло је месец дана од предаје потписа у председништву, али председник и његови саветници немају времена за нас. Сви су се заклели да ће поштовати Устав и законе. Морамо да се изборимо за наша права или ће власт да нам одређује како ћемо да живимо, рекао је на скупу Милан Мајсторовић“, домар у ОШ Јајинци.

Гордана Синђелић, бивша спремачица запослена у Предшколској установи Звездара рекла је да је мајка четворо деце И да је доведена на руб егзистенције.

„Да ли ћу сутра своју децу, пошто морам да платим то што је режим донео одлуку, своју децу слати голу и босу у школу? Апослутно на рубу егзистенције. Да ли смо ми грађани Србије, да ли ми треба да се бојимо за живот? Наша премијерка је рекла да може пар дана, а како ја живим са четворо деце? Нека каже председник колико му 40 хиљада динара значи. Пријављени смо само на 24 хиљаде и корективини додатк до минималца, колика је пензија? Докле више овако и зашто? Колико им је довољно, колико им треба новца, требало би ими да живимо“, поручила је Гордана Синђелић.

Како су навели на протесту, Врховни касациони суд је првобитно оценио да они имају право на те надокнаде, због чега су и подносили тужбе, али је накнадно саопштио да их немају и да су тужбе неосноване, а домари и теткице у обавези да исплате судске трошкове.

Адвокат Иван Јечменица, заступник теткица и домара, казао је да им је сада наметнута обавеза да плате трошкове од 60 до 90.000 динара, што је два до три пута веће од њхове плате, као и да они нису у могућности да то исплате.

Прецизирао је да је укупно око 5.000 тужби поднето, што значи да је толико породица и егзистенцијално угрожено.

Н1 Београд, Бета, Стефан Миљуш

Можда ти се свиди

Оставите коментар