Почетна » Пољопривредник: Не могу да нађем трактористу ни за 100.000 динара

Пољопривредник: Не могу да нађем трактористу ни за 100.000 динара

од Други Пишу
0 коментар

„Цене пољопривредних добара се стално се мењају како у нашој земљи тако и у окружењу, што утиче на профитабилност посла. Осим тога, недостатак квалификоване радне снаге представља велики проблем, јер данас ни за 100.000 динара не могу да нађем трактористу, а потребан ми је и менаџер и заштитар“, каже за Агромедију Марко Росу, пољопривредник из Банатског Новог Села. „Данашњи трактори имају клима уређаје и пружају велики комфор у раду, па можеш да седнеш у трактор у белој кошуљи а да се не испрљаш – и поред тога нема ко да ради“, наводи Росу.

Пољопривреда је једна од најстаријих делатности на свету, али и данас представља један од најизазовнијих послова. То за Агромедију потврђује и Марко Росу, пољопривредник из Банатског Новог Села, који истиче да је тешко бити пољопривредник у данашње време.

“Цене пољопривредних добара се стално се мењају како у нашој земљи тако и у окружењу, што утиче на профитабилност посла. Такође, понуда семена, хемијских препарата за заштиту, репроматеријала се такође константно што захтева пуно времена и велико знање да би посао у пољопривреди био успешан”, каже Марко Росу.

Осим тога, велики проблем му представља недостатак квалификоване радне снаге, јер, како истиче – данас ни за 100.000 динара не може да нађе трактористу.

„Сви желе да имају ограничено радно време и лепу плату али посао у овој грани привреде захтева рад током целе године. Посебно, када је сезона, мора да се уради без обзира на временске услове, што многи не желе да схвате. Лакше им је да оду и да раде у државном сектору за 40.000 до 50.000 динара, него да се запосле код нас па и да им понудимо и 150.000 до 200.000 динара. Изгледа као да им је испод части да буду трактористи, иако данашњи трактори имају клима уређаје и пружају велики комфор у раду, па можеш да седнеш у трактор у белој кошуљи и да се не испрљаш – и поред тога нема ко да ради“, наводи Росу.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар