Почетна » ПРИВАТИЗАЦИЈА Без посла остаје 40.000 људи

ПРИВАТИЗАЦИЈА Без посла остаје 40.000 људи

од admin
0 коментар

Још један јавни позив за приватизацију биће расписан до краја маја за 28 предузећа у реструктурирању.

Реч је о предузећима: “Будимка”, “Мостоградња”, “Рудник Ковин”, те пољопривредно добро “Алекса Шантић” и још десетак пољопривредних комбината, сазнаје “Блиц”. Они ће бити заштићени од принудне наплате дугова следећих шест месеци.

Сад су 502 фирме у реструктурирању које је Влада понудила на продају августа 2014. подељене у четири групе. У првој групи је 17 фирми које су заштићене од поверилаца следећих годину дана, у другој групи је поменутих 28,
у трећој 117 којима заштита од поверилаца престаје 31. маја, а за преосталих 340 нема наде.

– То значи да ће морати у стечај. Валидна документација је спремна само за 28 фирми и за њих ћемо ових дана расписати други јавни позив за продају – објашњава саговорник “Блица” из Немањине 11.

Од 1. јуна државни и комерцијални повериоци могу да наплате своја потраживања.

– Ради се о милијардама евра дуга и тај стампедо нестрпљивих поверилаца могао би већ у првом налету, од 1. јуна, да збрише с лица земље све те фирме у којима ради око 20.000 људи. Поред њих, још толико људи из других компанија које не могу да нађу купца до краја године може да остане без посла. То значи да ће 40.000 људи из тих фирми ове године остати без посла – тврди саговорник “Блица”.

То потврђује и Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

– Што се тиче 28 предузећа за која ћемо расписати јавну набавку, она ће се штитити до 31. октобра, односно до оног тренутка кад се оконча трећи позив за продају капитала. Уколико се то не деси, и она ће морати у стечај због финансијског биланса и стања у коме се налазе – поручио је Стевановић.

Сертић: У фонду 16 милијарди
За део радника који остану без посла постоји транзициони фонд од 16 милијарди динара да санира бар део штете

ФИРМЕ ЗАШТИЋЕНЕ ГОДИНУ ДАНА

Галеника
Политика
ФАП…
ПКБ
ФАМ Крушевац
Петрохемија
Ресавица
РТБ Бор
Јумко
Симпо
Трајал
Икарбус
Каблови “Јагодина”
Прва петолетка
14. октобар
Мостоградња
МСК Кикинда

Слађана Вукашиновић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар