Почетна » “Youth Fight Club”: млади кроз дијалог до бољег положаја грађанских права у Зајечару

“Youth Fight Club”: млади кроз дијалог до бољег положаја грађанских права у Зајечару

од admin
0 коментар
grafik 1

 

Они желе да искористе потенцијал друштвених мрежа као новог грађанског простора за покретање дијалога међу младим суграђанима на тему положаја младих у Зајечару, каже једна од чланица удружења Нина Петров.

 grafik 1

“Све пројектне активности спроводе се онлајн, кроз дигиталну кампању, чиме се испитује нова агора која се налази на друштвеним мрежама. Инспиринг Цханге основан је 2018. године и примарно се бави едукацијом и пружањем подршке младима у домену креативног и друштвеног предузетништва, као и циркуларне економије и одрживих бизниса”, додаје Петров.

 grafik 2

С обзиром на то да тренутна ситуација са пандемијом не дозвољава окупљања већег броја грађана за потребе дебате или трибине, решили су да тестирају како би овај дијалог могао да се оствари путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм.

 grafik 3

“Пројекат Yоутх Фигхт Цлуб спроводи се на друштвеним мрежама у кругу Зајечара, а тренутно је завршено ’Шта ти мислиш ових дана?’ – истраживање мишљења младих Зајечараца на тему квалитета живота у граду и њихове активне партиципације у процесима доношења одлука. У току је процена одговора и касније планирамо рад на истраживању”, каже она.

 grafik 4

По завршетку испитивања, путем друштвених мрежа биће подељена статистика резултата анкете, као и најупечатљивији коментари суграђана који говоре о проблемима незапослености, загађења, и слично.

 grafik 5

“Поделићемо информације о свим могућим начинима учешћа грађана и покушати да инспиришемо младе да у још већој мери узму улогу у унапређењу друштва и животне средине на локалу. Грађани ће бити позвани да износе своје предлоге, коментаре, бојазни, и да о њима дискутују са својим суграђанима. Предвиђено је и интервјуисање петоро младих активиста из Зајечара који ће поделити своје приче о раним почецима и активистичким постигнућима, те додатно подстаћи младе да пођу њиховим стопама”, рекла је Петров.

 grafik 6

Резултате читавог пројекта (анализа истраживања путем онлајн упитника и реакције грађана на друштвеним мрежама) презентоваће кроз један конструктивни скуп предлога како би градска власт могла да изађе у сусрет младима у Зајечару и на који начин би могла да се побрине да млади имају већи приступ информацијама, а нарочито како би могли да буду мотивисани да се укључе у предлагање, планирање, и друге активности зарад доношења за њих важних одлука.

 grafik 7

Иако је удружење грађана Носиоци Промена (Инспиринг Цханге) са седиштем у Београду, његови млади чланови су и становници града Зајечара, инспирисани да подстичу своју околину да искористи своја грађанска права.

grafik 8

Ову и остале активистичке приче можете пронаћи на сајту промени.рс

www.мирц.рс     Foto: Youth Fight Club

Можда ти се свиди

Оставите коментар