Почетна » Рад са младима и унапређење међусекторске сарадње кључни за даљи рад РЕРИ организације

Рад са младима и унапређење међусекторске сарадње кључни за даљи рад РЕРИ организације

од admin
0 коментар
111

 

Организација РЕРИ задовољна је резултатима фокус група где су разговарали са својим партнерима, сарадницима, представницима локалних самоуправа, али и медијима. Добили су повратне информације о томе какав утисак ова организација оставља својим радом, што је и био циљ, каже програмски директор Мирко Поповић.

„Добили смо прилику да се погледамо у огледалу и ја сам задовољан што је тај лик у огледалу леп, чак и позитивинији него што сам ја очекивао. Добили смо пуно позитивиних коментара, пуно сугестија, видели смо да људи вреднују и цене оно што радимо. Видели смо где постоје простори за даљу сарадњу и оно што нам је јако важно што се у великој мери показује јесте да смо циљеве добро поставили“, каже Поповић.

111

Посебно је важно, каже, да је РЕРИ допринео томе да се урбанизам и просторно планирање препозна као важан сегмент политике животне средине. На том пољу ће радити и даље, са посебним остртом на јачање капацитета свих актера како би заједно решили те проблеме.

Највише позитивних реакција добили су за допринос повезивању сектора урбанистичког и просторног планирања и животне средине, јер су успелии да отворе комуникацију између различитих сектора и организација која се баве различитим питањима и умреже их.

„У оквиру фокус групе разговарали смо са локалним иницијативама и организацијама које су више усмерене на своје локалне заједнице где смо схватили да РЕРИ има још једну функцију, а то је да да са различитим организацијама и на локалном нивоу повезујемо међусобно организације“, додаје Поповић.

Кроз овакве врсте састанака они су успели да повежу многе људе који се нису познавали.

„Критика није било много. Доста смо научили кроз састанке са медијима о томе како би требало да унапредимо комуникацију са медијима и на томе ће радити. Ово је један веома позитиван утисак и мислим да смо у најмању руку добили и оно што смо очекивали од ових фокус група“, каже он.

222

 

РЕРИ добар пример осталим невладиним организацијама које се баве животном средином

Да је РЕРИ једна од ретких организација која је за пет година свог постојања много тога постигла и подигла лествицу очекивања од свих који се баве заштитом животне средине од самих невладиних организација каже консултанткиња и дугогодишња запослена у СКГО Љубинка Калуђеровић.

„Начин на који су радили, транспарентност која их у сваком смислу одликује је нешто о чему ми причамо дуги низ година, промовишући сарадњу између неког државног сектора или нивоа и невладиних организација“, каже Калуђеровићева.

Калуђеровићева истиче да у заштити животне средине нигде ни у једном органу, ни у једној управи не постоји довољан број људи, али ни материјалних средстава и свега осталог.

„Та сарадња између оних који имају административна знања, оних који имају јако пуно знања о законским нормама које спроводе и оних који имају неке друге вештине, су права добитна комбинација. Нажалост, није се ту претерано достигло у тој сарадњи тако да ми је драго да неко истрајава, а РЕРИ истрајава у свему томе“, додаје она.

333

У стратешком одлучивању свако треба да укључи све оне који су заинтересовани и за њихов рад и за област у којима се баве. Према речима Калуђеровићеве, оно што сада ради РЕРИ је најбоље могуће – када ви на сопственом примеру покажете како то треба да радите.

„Чини ми се да оно што свима недостаје је рад на међусекторском значају практично и садржају заштите животне средине. Овде се показало као нешто што је главна недостајућа карика. Просто, колеге из локалних самоуправа су показале колико тешко могу да се разумеју и сарађују са својим колегама у истој управи, а који су на пословима урбанизма, који доносе планове развоја, урбанистичке планове, а не уважавају просто диктат животне средине приликом доношења планова“, додаје она.

Оно што добро РЕРИ ради јесу обуке у одређеним прописима, о примени одређених прописа, и како истиче, треба да наставе, али додаје да је врло битно да између осталог крену и са обукама млађе популације.

4444

Фото: А.Ђ/МРЦН

„Са факултета вам дођу потпуно формирани људи, битно је да при крају средње школе или почетку факултета људи усвоје неке принципе на којима заштита животне средине, просто, треба да постане део њиховог занимања. МИслим да је то један од закључака данас шта би све РЕРИ у наредном периоду могао да ради“, завршава.

РЕРИ ће, како истичу, у наредном периоду радити на стратешком документу организације и искористити све примедбе које су биле изречене на фокус групама.

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар